Inreisverbod VS blijft voorlopig van de baan door uitspraak Hof van beroep
Het federaal hof van beroep in San Francisco heeft donderdag het verzoek van de Amerikaanse regering om het migratiedecreet van president Donald Trump opnieuw in te stellen afgewezen.
Het decreet werd tijdelijk bevroren door een federale rechter, en die beslissing werd donderdag unaniem bevestigd door de drie rechters van het hof van beroep in San Francisco. Het hof ging niet in op de vraag van de regering om de visumbeperkingen voor burgers uit Iran, Irak, Syrië, Jemen, Somalië, Soedan en Libië weer in te stellen. In hun vonnis van 29 pagina’s stelden de rechters onder meer dat de regering niet kon aantonen dat het niet opheffen van de opschorting van het decreet onherstelbare schade zou veroorzaken. Ook bracht de regering “geen bewijs aan voor de bewering dat een vreemdeling uit een van de landen uit het decreet een terroristische aanslag pleegde in de Verenigde Staten”.
‘Schandalig’
In het vonnis werd erkend dat het publiek een groot belang heeft bij de nationale veiligheid en de mogelijkheid van de president om beleid te voeren, maar ook belang heeft bij vrij reizen, vrijheid van discriminatie en het vermijden van het scheiden van families. Het decreet van 27 januari, waarin de onderdanen van zeven moslimlanden tijdelijk de toegang tot de Verenigde Staten ontzegd werd, werd vorige vrijdag tijdelijk opgeschort door een rechter in Seattle. De regering van Trump ging in beroep tegen die beslissing, die ze “schandalig” noemde.
Na de uitspraak donderdag lijkt de president niet van plan de juridische strijd op te geven. “Ik zie jullie in de rechtbank, de veiligheid van ons land staat op het spel!”, zo tweette Trump in hoofdletters.
SEE YOU IN COURT, THE SECURITY OF OUR NATION IS AT STAKE!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) February 9, 2017
Twee opties
Het lijkt erop dat de president de zaak wil doorzetten. Daartoe zijn twee mogelijkheden. De zaak kan naar het Hooggerechtshof gebracht worden. Maar daar zijn op het moment slechts acht rechters benoemd, waarvan vier progressief en vier conservatief. Trump’s genomineerde Neil Gorsuch moet nog goedgekeurd worden door de Senaat. De 48 Democratische senatoren zouden die goedkeuring wel eens flink kunnen uitrekken, bijvoorbeeld door te filibusteren. Dat betekent dat een senator zo lang mogelijk op de Senaatvloer blijft praten. Om een filibuster te stoppen, zijn 60 stemmen nodig. De Republikeinen hebben er slechts 52. Trump heeft eerder al gezegd tegen de leider van de Republikeinse senatoren dat ze in zo’n geval ‘de nucleaire optie‘ moeten kiezen, waarbij Gorsuch met een gewone meerderheid van 51 senatoren gekozen kan worden. Als het inreisverbod voorkomt en het Hooggerechtshof met vier voor- en vier tegenstemmen eindigt, blijft de uitspraak van het Hof van beroep in San Francisco staan.
De andere optie voor Trump’s regering is in beroep te gaan bij de volledige Hof van beroep. De huidige uitspraak is gedaan door een panel van drie rechters.
CNN meldt dat de drie rechters van het Hof van beroep bedreigd zijn en extra beveiliging krijgen.