In kaart: dit zijn de 7 machtige swingstaten tijdens de presidentsverkiezingen
Zeven wispelturige staten zullen naar alle verwachting de doorslag geven in de strijd tussen Kamala Harris (Democraten) en Donald Trump (Republikeinen). Hoe liggen de kaarten in de swingstaten tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen?
Sommige staten hebben traditioneel een politieke kleur. Het conservatieve zuiden stemt vrijwel altijd Republikeins. In swingstaten of strijdstaten is het een dubbeltje op z’n kant. De uitslag durft er te variëren. Om die staten wordt hevig campagne gevoerd.
Minder dan drie procentpunten. Dat was het verschil tussen winst en verlies in zeven staten voor de presidentsverkiezingen van 2020: Pennsylvania, North Carolina, Georgia, Michigan, Arizona, Wisconsin en Nevada.
Pennsylvania is misschien wel de belangrijkste van die strijdstaten met 19 kiesmannen en dus de grootste. Nevada mag dan wel de kleinste zijn met 6 kiesmannen. In 10 van de laatste 12 verkiezingen werd de winnaar in Nevada ook de president.
In totaal hebben de Verendigde Staten 538 kiesmannen, verdeeld over 50 staten. In verreweg de meeste staten geldt: the winner takes it all. De partij met de meeste stemmen krijgt álle kiesmannen van die staat. Wie meer dan 270 kiespersonen achter zich heeft, wordt president. Het is mogelijk dat een kandidaat de verkiezing verliest, ook al had die in de hele VS de meeste stemmen.
Lees meer over de 7 swingstaten:
Pennsylvania: de grootste van de swingstaten
North Carolina: de enige strijdstaat die Trump won in 2020
Georgia: de swingstaat waar Biden het Republikeinse bastion kon doorbreken
Michigan: waar de oorlog in Gaza een belangrijke rol speelt
Arizona: wie wint de minderheidsgroepen voor zich?
Wisconsin: zorgt deze swingstaat weer voor een politieke thriller?
Nevada: de kleinste, maar niet onbelangrijkste strijdstaat
Amerikaanse verkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier