In het hol van de leeuw: Trump bezoekt het World Economic Forum in Davos

© Reuters

America First-strateeg Donald Trump bezoekt de hoogmis van de globalisering in Davos.

Het was vorige zaterdag geen prettige eerste verjaardag in het Witte Huis voor Donald Trump. Omdat Republikeinen en Democraten het niet eens werden over de begroting ging de federale overheid in shutdown. Dat wil zeggen dat een groot aantal overheidsdiensten niet naar behoren kunnen werken. Republikeinen en Democraten weigeren de voorbije jaren om elkaar een duimbreed toe te geven, waardoor het land blokkeert. Het kostte Trump in dit geval een weekenduitstapje naar Florida en ei zo na schoot ook zijn bezoek aan het World Economic Forum in Davos erbij in.

In dat chique Zwitserse skioord buigen enkele honderden toppolitici, industriebazen en leiders van internationale organisaties zich elk jaar om deze tijd over de stand van de wereldeconomie. Trump is overigens de eerste Amerikaanse president sinds Bill Clinton die naar Davos reist. Voor hij president werd, was het hele World Economic Forum naar zijn mening niet meer dan een eliteclubje uit de wereld van Hillary Clinton. De Amerikaanse economie boomt, maar het bezoek valt voor Trump daarom niet noodzakelijk mee. Er zal namelijk veel aandacht zijn voor de gevolgen van de klimaatverandering en voor het gevaar op een nucleair conflict, terwijl de aanwezigheid van Afrikaanse leiders uit shithole-landen – dixit Trump – wordt aangekondigd.

Voor hij president werd, vond Trump het World Economic Forum een eliteclubje uit de wereld van Hillary Clinton.

Bovenal is Davos natuurlijk een hoogmis van de globalisering, waarvan Trump een verklaard tegenstander is. Zo zegde hij na zijn eedaflegging al meteen het Trans-Pacific Partnership op, een vrijhandelsverdrag tussen de VS en een tiental landen uit of met grenzen aan de Stille Oceaan. Dat verdrag moest, politiek gesproken, ook een rem zijn op de toenemende invloed van China in de regio. De America First-politiek van Trump zorgde het voorbije jaar voor veel onzekerheid onder de oude bondgenoten. De veiligheidsstrategie die de VS in december bekendmaakten, is helemaal gericht op strijd en competitie en niet op samenwerking en diplomatie.

Dat is niet wat van de grootmacht Amerika wordt verwacht. In een bijdrage naar aanleiding van de eerste verjaardag van de eedaflegging van Donald Trump schreef de invloedrijke columnist Roger Cohen in The New York Times dat deze president de hele idee van Amerika besmeurt. Hij is niet de enige die er zo over denkt. Een Gallup-onderzoek in 134 landen leert dat steeds minder mensen vertrouwen hebben in het Amerikaanse leiderschap in de wereld. Bovenaan dat lijstje staat nu Duitsland, maar ook China wordt tegenwoordig als een meer verantwoordelijke grootmacht beschouwt. De strategen van America First zal het een zorg wezen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content