In België opgepakte militieleider veroordeeld door Kosovotribunaal tot 18 jaar cel

Pjeter ShalaPjeter Shala, 60, also known as "Commander Wolf", was a local military leader in western Kosovo during the tiny country's 1998-99 independence conflict when separatist KLA rebels fought forces loyal to then Serbian leader Slobodan Milosevic, the court said (Photo by Piroschka van de Wouw / ANP / AFP) / Netherlands OUT © Belga

Een oud-commandant van het Kosovaars Bevrijdingsleger (UCK) is dinsdag door het Kosovotribunaal in Den Haag veroordeeld tot 18 jaar cel. De man, die bekend stond onder de bijnaam ‘Commandant Wolf’, was eind jaren negentig betrokken bij oorlogsmisdaden tegen burgers die werden vastgehouden in een voormalige metaalfabriek.

De inmiddels 60-jarige Pjeter Shala, die in 2021 in België was opgepakt, is schuldig bevonden aan onder meer marteling, moord en willekeurige detentie. De man zelf ontkende de beschuldigingen. Volgens de rechtbank mishandelde Shala minstens achttien mensen.

Volgens de aanklacht waren de slachtoffers voornamelijk Kosovaarse Albanezen die beschuldigd werden van spionage of van collaboratie met Serviërs. Shala sprak de rechters eerst luidruchtig toe, maar hij kalmeerde nadat hij kort met zijn advocaten had gesproken. Shala was commandant van het UCK, de guerillabeweging van etnische Albanezen, die aan het eind van de jaren 1990 voor onafhankelijkheid vocht tegen de Servische strijdkrachten. Tijdens het conflict was hij actief in het westen van Kosovo. 

De oorlog om Kosovo duurde van 1998 tot 1999. Het conflict, dat 13.000 levens eiste, eindigde toen de NAVO ingreep en bombardementen uitvoerde op Servische doelen. Het Kosovotribunaal, dat in 2015 onder internationale druk werd opgericht, heeft als doel om oorlogsmisdadigers en misdaden tegen de mensheid te berechten. Het maakt deel uit van het rechtssysteem van Kosovo, maar wordt bemand door internationale rechters en aanklagers. Wegens de intimidatie en bedreigingen die getuigen in Kosovo ondergaan, is het tribunaal naar Den Haag verhuisd. 

In april vorig jaar ging ook een proces tegen de vroegere Kosovaarse president Hashim Thaçi van start. Eerder werd een andere ex-commandant van het UCK, Salih Mustafa, tot 26 jaar cel veroordeeld wegens marteling en moord.

Partner Content