In beeld: Gestrand op Lesbos
Het Moria-kamp voor vluchtelingen en migranten op het Griekse eiland Lesbos. Zo’n 8.500 mensen verblijven in en rond het kamp terwijl er officieel maar plaats is voor 3.000. Op vier andere eilanden dichtbij Turkije leven nog duizenden anderen in wat hulporganisaties vreselijke omstandigheden noemen. Er is een acuut gebrek aan medische zorg. Bovendien nemen zelfverminking en zelfmoordpogingen alsmaar toe.
De Iraakse vluchteling Shahed Naji (22) kwam vijf maanden geleden op Lesbos toe. Haar man, die ze ontmoette en huwde in het Moria-kamp, staat op het punt naar Turkije teruggekeerd te worden. ‘Elk meisje in dit kamp verwacht op elk moment aangevallen te worden.’
Een gezin uit Syrië warmt zich aan een kampvuur buiten het opvangcentrum van Moria. ‘Dit is geen leven voor mensen’, zegt Anas Bakour (23), die met twee andere Syriërs een klein vochtig tentje deelt. ‘Dieren hebben het hier beter.’
De Afghaanse migrant Abdul Samad. Zijn zoon Sameer Soleimani (10) werd bewusteloos van het vlot gered waarmee ze van Turkije naar de Griekse eilanden overstaken. Een deal tussen de Europese Unie en Turkije uit 2016 moest de mensenstroom vanuit Turkije indijken, nadat eerder bijna een miljoen mensen de Egeïsche Zee waren overgestoken. Talloze mannen, vrouwen en kinderen verdronken. Volgens de deal moet iedereen die niet voor asiel in aanmerking komt naar Turkije uitgewezen worden.
Een kerkhof van migranten en asielzoekers die verdronken bij de oversteek van de smalle zee-engte tussen Turkije en Griekenland. Recent wagen opnieuw meer mensen zich aan de oversteek. In de vier maanden voor november kwamen er volgens VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR 15.800 toe, vooral uit Irak, Syrië en Afghanistan.
Volgens hulporganisaties en migratie-experts is het grootste probleem een gebrek aan politieke wil om de levensomstandigheden op de Griekse eilanden te verbeteren. Europese beleidsmakers zouden een aanzuigeffect vrezen. ‘Niemand wil het toegegeven, maar de omstandigheden zijn een ontmoedigende boodschap voor iedereen die zou willen komen’, zegt Konstantinos Filis van het Griekse Institute for International Relations.
Volgens kampbewoners dolen ’s nachts bendes rond, soms gewapend met messen. Ook alcohol en drugs circuleren vrij. Vrouwen verschansen zich uit angst aangerand te worden.
Asielprocedures nemen vele maanden in beslag, waardoor asielzoekers wanhopig en gefrustreerd raken, zegt hulporganisatie Médecins Sans Frontières (MSF).
Kampbewoners zeggen dat ze Turkije verlieten omdat ze het leven er ondraaglijk vonden of geen werk vonden. ‘Niemand brengt zijn leven in gevaar door over te steken op een klein bootje als het leven goed is in Turkije’, zegt Amal Adwan, een Palestijnse die in Syrië geboren is. Adwan trachtte de oversteek zeven keer alvorens op Lesbos aan te komen. ‘Had ik geweten hoe de levensomstandigheden waren, dan was ik misschien niet gekomen.’
De VN-Hoge Commissaris voor Vluchtelingen Filippo Grandi zegt aan persagentschap Reuters dat er terughoudendheid is om mensen snel van de Griekse eilanden te halen uit vrees een aanzuigeffect te creëren. De Griekse premier Alexis Tsipras heeft verklaard dat de EU-Turkijedeal ‘moeilijk maar nodig’ is.
Een Syrische jongen buiten de tent waar hij met zijn moeder en broers en zusjes verblijft. De Europese Commissie zegt dagelijks met de Griekse autoriteiten te werken om de omstandigheden op de Griekse eilanden te verbeteren. ‘Hoewel we al zoveel geld hebben vrijgemaakt, blijft de toestand op sommige eilanden onaanvaardbaar’, heeft vicevoorzitter van de Commissie Frans Timmermans verklaard.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier