In beeld: De ambulanciers op de frontlinie van de Amerikaanse opioïdencrisis
Overal worden ambulanciers in de staat Massachusetts geconfronteerd met Amerikanen die een overdosis drugs gebruikten: achter het stuur van een auto, in het toilet van een fastfoodrestaurant, in bouwvallige appartementen of luxevilla’s.
Een 41-jarige man zit buiten de stad Boston ineengezakt achter het stuur van zijn auto onder invloed van een overdosis opioïden – morfinegebaseerde pijnpillen, heroïne of het veel sterkere fentanyl. Ambulanciers reanimeerden de man met een dosis naloxone, een veelgebruikt middel dat overdosissen tegengaat.
Een ambulancier verzorgt een 34-jarige man die een overdosis nam in het toilet van een donutwinkel in Everett, een voorstad van Boston. Overdosissen zijn een dagelijkse realiteit geworden in grote delen van de Verenigde Staten. Opioïde pijnpillen, heroïne en het veel sterkere fentanyl veroorzaken nu naar schatting 91 doden per dag.
In 2016 kregen de spoeddiensten in Massachusetts 20.978 meldingen van overdosissen binnen, tegenover 8.389 in 2013. Ook de politie en veel doorsnee burgers zijn nu getraind in het gebruik van naloxone, een middel dat de symptomen van een overdosis tegenwerkt. Daarom is nu een kleine daling te merken in het aantal dodelijke overdosissen. ‘Maar het probleem gaat niet wijken in de nabije toekomst, mensen blijven regelmatig sterven’, zegt ambulancier Dave Franklin (44), supervisor bij een ambulancedienst.
Ambulanciers dragen een 40-jarige vrouw weg nadat ze een overdosis nam in het toilet van een supermarkt. De Amerikaanse president Donald Trump heeft de opioïdencrisis een noodtoestand voor de volksgezondheid verklaard. Hij beloofde extra middelen om de crisis aan te pakken, maar die zijn nog niet vrijgemaakt.
Een 32-jarige man zakte ineen op het trottoir ten gevolge van een overdosis opioïden. In 2016 steeg het aantal dodelijke overdosissen met 21 procent tegenover het jaar voordien.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier