In beeld: Chinese voddenrapers moeten Beijing verlaten
De stad Beijing organiseert geen afvalophaling. Tientallen voddenrapers trekken de stad rond en verzamelen al het vuil. Dat verkopen ze door aan opkopers van afval, die het vervolgens slijten aan recycleerbedrijven.
Recent blokkeerden veiligheidsagenten de toegangswegen naar een vuilnisbelt in Beijing. De afvalverzamelaars, mensen van buiten Beijing die in de stad zijn komen wonen, kregen te horen dat ze binnen tien dagen de stad uit moesten zijn.
Het is een van de oplossingen die de Chinese autoriteiten zoeken om de almaar groeiende bevolking aan te kunnen. De voddenrapers zelf zeggen dat ze worden buitengezet, hoewel ze een cruciale rol spelen in de Chinese afvalkringloop.
‘De inwoners van Beijing kunnen geen dag zonder ons’, zegt Yin. Hijweegt hopen plastic op een roestige weegschaal en geeft er een paar dollars voor aan een collega, die wegrijdt op een gemotoriseerde driewieler.
‘Wie zal al die rommel verzamelen? Wie gaat het allemaal recycleren? Denk je nu echt dat de mensen in Beijing dit soort werk willen doen?’
De 50-jarige Dong Dingxia verliet haar boerderij met haar man om houtafval te verzamelen nadat haar kinderen naar de universiteit waren getrokken.
‘Ik begrijp niet waarom we worden uitgezet. Het zou geen goede zaak zijn mocht het vuil zich opstapelen rond de stad’, zegt ze, terwijl ze enkele oude houten stoelen stript. ‘Ik denk dat het niet uitmaakt wat ik denk’, zegt Dong Dingxia.
Jonge consumenten in China zijn pas geboren nadat de economie begon aan te trekken in de laten jaren 70. Daardoor zijn ze veel minder met recycling bezig dan hun ouders.
Door de verdwijnende impuls om te recycleren, de gigantische economische groei en de urbanisering is China sinds 2004 de grootste afvalproducent, aldus de Wereldbank. Daarvoor waren de Verenigde Staten dat.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier