‘Ik had dood moeten zijn’, zegt Trump in eerste interview na moordpoging

Donald Trump wordt weggeleid door de geheime dienst. © Getty

‘Ik had dood moeten zijn.’ Dat heeft voormalig Amerikaans president en presidentskandidaat Donald Trump zondag verklaard in een interview met de New York Post aan boord van zijn privévliegtuig onderweg naar de Republikeinse conventie in Milwaukee. Hij spreekt over ‘een zeer surrealistische ervaring’.

‘De dokter in het ziekenhuis zei dat hij nog nooit zoiets had gezien, hij noemde het een wonder’, zei Trump, die een groot wit verband om zijn rechteroor droeg. De pers mocht geen foto’s maken tijdens het interview. ‘Ik had hier niet mogen zijn, ik had dood moeten zijn.’

De oud-president raakte gewond aan zijn oor toen een schutter zaterdag het vuur opende tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de staat Pennsylvania. In het publiek van de verkiezingsmeeting viel ook een dode, en twee mensen raakten zwaargewond.

Trump zei dat toen agenten van de geheime dienst hem van het podium af leidden, hij nog steeds wilde doorgaan met het toespreken van supporters, maar de agenten vertelden hem dat het niet veilig was en dat ze hem naar een ziekenhuis moesten brengen.

Hij prees de leden van de Secret Service, de elite-eenheid die instaat voor de bescherming van hooggeplaatste politici, voor hun acties en omdat ze de dader konden neerschieten. ‘Ze schakelden hem uit met één schot, precies tussen de ogen’, aldus Trump. ‘Ze hebben fantastisch werk geleverd.’ De FBI identificeerde de schutter als Thomas Matthew Crooks, een 20-jarige jongeman uit Bethel Park.

Partner Content