Ieren stemmen duidelijk voor homohuwelijk in referendum
Ierland heeft geschiedenis geschreven. In het overwegend katholieke land mogen partners van hetzelfde geslacht voortaan met elkaar trouwen. Op een referendum stemde 62,1 procent van de kiezers voor een overeenkomstige grondwetswijziging, 37,9 procent was tegen.
Ierland is het 20e land in de wereld – het 11e in Europa – dat het homohuwelijk toelaat, en het eerste dat dit via een volksraadpleging doet.
Tot nog toe hadden homoseksuele stellen enkel de mogelijkheid van een geregistreerd samenlevingscontract. Dat bood echter niet dezelfde grondwettelijke bescherming aan de echtelieden. Tot 1993 waren relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht in Ierland nog strafbaar.
Feest in de pubs
Tot de tegenstanders behoorde vooral de katholieke Kerk. ‘Mijn gelukwensen voor de ja-stemmers. Goed gedaan’, zei de leider van de tegencampagne, David Quinn, en gaf daarmee zijn nederlaag toe.
Bij de holebi’s werd de beslissing van de grote meerderheid enthousiast onthaald. Velen vierden feest op straat en in de pubs van Dublin. Talrijke bekende figuren feliciteerden Ierland met deze stap, onder hen ook de Amerikaanse vicepresident Joe Biden, schrijfster JK Rowling en popzanger Ronan Keating.
‘Sociale revolutie’
De regering van de conservatieve premier Enda Kenny had zich krachtig ingezet voor de toelating van het homohuwelijk. ‘Dit is een grote dag voor Ierland’, zei minister van Gezondheid Leo Varadkar. Hij had pas in januari zijn eigen homoseksualiteit wereldkundig gemaakt. ‘Voor mij persoonlijk is dit niet enkel een referendum, maar een sociale revolutie.’
De organisatie Mothers and Fathers Matter, die zich fel had gekant tegen de grondwetswijziging, gaf zich gewonnen. ‘Het resultaat van vandaag werd mogelijk gemaakt door de regering, nadat ze bepaalde beloftes had gedaan met betrekking tot draagmoederschap, adoptie en andere zaken. Vele kiezers hadden gedacht dat ze ook dit moesten respecteren.’
Premier Kenny was verheugd over de kiesopkomst. Slechts 60.000 mensen hadden zich voor de stemming in het kiesregister laten opnemen. Velen, vooral jonge mensen, kwamen uit het buitenland naar huis terug om van hun kiesrecht gebruik te maken. (Belga/KVDA)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier