Hunter Biden pleit schuldig in twee rechtszaken

Hunter Biden in december 2022. © Belga

Hunter Biden, zoon van Amerikaans president Joe Biden en herhaaldelijk doelwit van de Republikeinse oppositie, heeft schuldig gepleit in twee rechtszaken. Dat heeft de openbaar aanklager dinsdag bekendgemaakt.

Biden pleitte enerzijds schuldig in een federale fraudezaak, zegt procureur David Weiss. In 2017 en 2018 zou hij niet al zijn belastingen hebben betaald. Volgens sommige bronnen gaat het om zo’n 1,2 miljoen dollar, ruim 1 miljoen euro. Weiss voegde eraan toe dat Biden in een andere zaak een pleidooiovereenkomst zal sluiten, wat neerkomt op een bekentenis. Daarbij gaat het om een overtreding van de wapenwet. De nu 53-jarige Biden zou in 2018 een vuurwapen hebben aangekocht, zonder aan te geven dat hij kampte met een drugsverslaving.

“De president en First Lady houden van hun zoon en steunen hem terwijl hij doorgaat met het opbouwen van zijn leven”, zei het Witte Huis dinsdag. “We geven verder geen commentaar.”

Voormalig president Donald Trump wendde zich tot zijn sociaal netwerk Truth Social om het “kapotte rechtssysteem” te hekelen. Hij beweert dat Hunter Biden alleen maar een “boete” heeft gekregen, terwijl er nog geen uitspraak is gedaan. Zelf is Trump verwikkeld in een reeks rechtszaken.

Hunter Biden, het enige overlevende kind van de president met zijn eerste vrouw, ligt geregeld onder vuur, voornamelijk vanuit Republikeinse hoek. Vooral zijn economische belangen in Oekraïne en China tijdens zijn vaders tijd als vicepresident (2009-2017) kregen veel kritiek. In 2020 erkende hij dat er een onderzoek naar hem gaande was.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content