Kimberly Cheatle tijdens de hoorzitting. © Reuters

Hoofd van geheime dienst stapt op na aanslag op Donald Trump

De directeur van de Secret Service in de VS, Kimberly Cheatle, stapt op.

Dat meldden Amerikaanse media en het werd bevestigd door het Witte Huis.

De Secret Service was verantwoordelijk voor de bewaking bij het evenement eerder deze maand waar de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump werd beschoten en verwond.

Maandag nog verklaarde Cheatle in een hoorzitting voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden dat de moordpoging op Trump tijdens een campagnemeeting in Butler in de staat Pennsylvania de ‘grootste operationele mislukking van de geheime dienst in decennia’ was. Ze zei ook dat het de grootste mislukking was sinds de aanslag op president Ronald Reagan in de vroege jaren 80.

Die hoorzitting verliep rampzalig voor Cheatle, die geen details of verklaring kon geven waarom ondanks het veiligheidsrisico dat was gesignaleerd, de verkiezingsmeeting niet even werd uitgesteld. Ook over de beveiliging van het dak, van waarop de schutter zijn aanslag pleegde, gaf ze geen bevredigende uitleg.

De hoorzitting verliep zo slecht dat ook meerdere Democraten in het Huis haar ontslag eisten. Republikeinen hadden dat ontslag al eerder geëist.

‘Ik ben de beste persoon’

Cheatle wees die verzoeken tijdens de hoorzitting af.

Ze beloofde dat ze ‘hemel en aarde zou bewegen’ om ervoor te zorgen dat een gelijkaardige gebeurtenis nooit meer kan gebeuren.  ‘Ik denk dat ik op dit moment de beste persoon ben om de Secret Service te leiden’, zei ze nog.

President Joe Biden bedankte Cheatle voor haar decennialange toewijding aan de openbare dienst. ‘Gedurende haar carrière bij de Secret Service heeft ze zich onbaatzuchtig ingezet voor de bescherming van onze natie en haar leven op het spel gezet’ aldus Biden in een mededeling. ‘Een leider zijn vereist eer, moed en ongelooflijke integriteit.’

Biden kondigde aan dat het onderzoek naar de achtergrond van de moordaanslag op Trump zal worden voortgezet. ‘We weten allemaal dat wat die dag gebeurde, nooit meer mag gebeuren.’

De 78-jarige Trump raakte bij de moordaanslag gewond aan het oor. Een toeschouwer kwam om het leven en twee anderen raakten ernstig gewond. De dader werd doodgeschoten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content