Hongarije steunt Rutte niet als NAVO-baas

© Belga Image

Hongarije zal de aftredende Nederlandse premier Mark Rutte niet steunen als de volgende secretaris-generaal van de NAVO. Dat heeft de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken, Peter Szijjarto, dinsdag gezegd op een persconferentie in Boedapest.

“We kunnen de benoeming van een secretaris-generaal die Hongarije in het verleden op de knieën wilde dwingen, absoluut niet steunen,” aldus Szijjarto. “Dat zou van onze kant verrassend zijn”.

De afgelopen jaren heeft Rutte regelmatig kritiek geuit op de regering van de nationalistische premier Viktor Orban. In 2021 was Rutte zeer kritisch over een Hongaarse wet die als homo- en transfoob werd beschouwd. “Als de waarden van de EU hem niet bevallen, moet Orban alleen maar artikel 50 van het verdrag activeren, dat daarvoor in het leven is geroepen, en de Unie verlaten”, zo zei Rutte toen.

Rutte ligt in pole position om de topjob bij de militaire alliantie in de wacht te slepen. De voorbije dagen hadden ook machtige lidstaten als de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk laten blijken dat ze de Nederlandse liberaal steunen. Ook België heeft zijn steun al uitgesproken.

Partner Content