Duizenden sympathisanten dagen op voor begrafenis Aleksej Navalny

© Belga

De Russische opposant Aleksej Navalny is vrijdag begraven op het Borisov-kerkhof in Moskou. Duizenden mensen zijn onderweg naar zijn laatste rustplaats. Er kwam ook een grote politiemacht op de been en op heel wat plaatsen werden versperringen geplaatst, meldden diverse media.  

Bij zijn open kist in een kerk in het stadsdeel Marino hebben zijn familieleden vrijdag afscheid van hem genomen. Zijn echtgenote, Joelia Navanaya, dochter en zoon hebben de dienst niet bijgewoond: voor hun veiligheid verblijven zij in het buitenland. Ook Navalny’s team bevindt zich niet in Rusland. De dienst is gelivestreamd op YouTube.

Voor de bewuste kerk in het stadsdeel Marino had zich een rij van twee kilometer gevormd. Navalny’s naam werd gescandeerd in de straten van Moskou en sommigen scandeerden tegen de oorlog in Oekraïne. Er was een grote politiemacht op de been en er waren op heel wat plaatsen versperringen geplaatst. ‘Elke ongeoorloofde demonstratie is een overtreding van de wet. Bijgevolg zullen degenen die deelnemen verantwoordelijk worden gehouden, in overeenstemming met de geldende wet’, waarschuwde Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov volgens het Russische persagentschap TASS.

Het team achter de oppositieleider had elkeen voor wie Navalny’s werk iets betekend heeft, opgeroepen de dienst en de begrafenis bij te wonen.

© Reuters

Navalny was een van de bekendste politieke tegenstanders van de Russische president Vladimir Poetin. Hij zat een celstraf van negentien jaar uit wegens ‘extremisme’ in een strafkamp, waar hij volgens de gevangenisautoriteiten op vrijdag 16 februari overleed. Volgens Navalny’s team spreekt de akte van overlijden van een natuurlijke doodsoorzaak. Zowel het team als mensenrechtenactivisten menen echter dat Navalny is vermoord. 

De moeder van Navalny, Ljoedmila Navalnaya, zocht dagenlang naar het lichaam van haar zoon. De Russische autoriteiten wilden een geheime begrafenis en dreigden ermee zijn lichaam te begraven op het grondgebied van de strafkolonie. Navalnaya weigerde echter met de onderzoekscommissie te onderhandelen. Donderdag 22 februari mocht ze, na lang aandringen, het lichaam zien.

Partner Content