‘Hollande vraagt Netanyahu niet naar Charlie Hebdo-mars te komen’: geen commentaar van beide staten
De Israëlische minister Benjamin Netanyahu zou zichzelf hebben uitgenodigd op de mars in Parijs afgelopen zondag. Frankrijk zou de premier gevraagd hebben niet te komen, om een focus op het Israëlisch-Palestijns conflict of de relaties tussen joden en moslims te vermijden.
Toen Frankrijk de uitnodigingen voor de solidariteitsmars in Parijs begon uit te zenden, zou de diplomatieke adviseur van het Elysée, Jacques Audibert, zijn tegenhanger van de nationale veiligheid in Israël, Yossi Cohen, hebben meegedeeld dat de Franse president liever had dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu niet naar het land afzakte. Dat bericht de krant Haaretz uit een Israëlische bron die op de hoogte was van de contacten tussen beide landen.
Israëlische parlementsverkiezingen
François Hollande wilde op die manier vermijden dat de focus op het Israëlisch-Palestijnse conflict of de relaties tussen joden en moslims zou komen te liggen en de aandacht zou afleiden van de boodschap van de manifestatie. Zo zou Audibert verklaard hebben, hopend op begrip aan Israëlische zijde.
Netanyahu zou, nog volgens Haaretz, aanvankelijk inderdaad begrip getoond hebben. Toen aan de vooravond van de mars echter bleek dat zijn ministers van Buitenlandse Zaken, Avigdor Lieberman, en Economie, Naftali Bennett, naar Parijs gingen reizen en er de joodse gemeenschap zouden ontmoeten, veranderde de premier van gedacht. Lieberman en Bennett vertegenwoordigen beide rechtse concurrerende lijsten bij de nakende parlementsverkiezingen op 17 maart. Volgens verschillende media, zo schrijft Libération, dé reden waarom Netanyahu zichzelf aan Frankrijk opdrong.
Nadat Netanyahu zichzelf had uitgenodigd, tegen de wil van het Elysée in, zou Frankrijk besloten hebben ook de Palestijnse president Mahmoud Abbas te vragen voor de mars. Zo berichtte de zender Channel 2. Noch Israël, noch Frankrijk reageerden tot nog toe de berichten.
De deelname van beide leiders werd pas zaterdagavond laat aangekondigd. Abbas had zelfs, aldus Libération, eerder Hollande ingelicht te betreuren dat bepaalde omstandigheden – zoals sneeuw – hem verhinderden deel te nemen. Dat meldde zijn minister van Buitenlandse Zaken, Ryiad al-Malki.
Uiteindelijk werd de aanwezigheid van zowel Netanyahu als Abbas op de eerste rij van de mars vooral geïnterpreteerd als een teken van eenheid van de internationale gemeenschap over eenzelfde zaak.
‘Israël is thuis van Franse joden’
Toch maakte de Israëlische premier van de gelegenheid gebruik om zijn steun te betuigen aan de joodse gemeenschap in Frankrijk. Samen met president Hollande nam hij deel aan een ceremonie in de Grote Synagoge van Parijs: het kloppende hart van de eerste joodse gemeenschap van Europa met 500.000 tot 600.000 leden, aldus Le Monde. Ook voormalig president Nicolas Sarkozy en premier Manuel Valls waren uitgenodigd.
Een dag eerder had die laatste nog een discussie met Netanyahu over diens uitspraak, dat ‘Israël de thuis is van de joden in Frankrijk’. Waarop Valls: ‘Frankrijk, zonder de joden van Frankrijk, is niet langer Frankrijk’, citeert Le Monde.
In de Grote Synagoge stelde de Israëlische premier zijn bewoordingen dus wat bij. De joodse Fransen kregen te horen dat ze het recht hadden ’te leven in veiligheid waar ze ook wilden leven. Vooral in Frankrijk’.
Ook benadrukte Netanyahu dat ‘onze gemeenschappelijke vijand de radicale, extremistische islam is, niet de normale islam. Dat is de waarheid’.
Maandag, zo berichtte Agence France-Presse, was de Israëlische premier nog steeds in Parijs en bracht er een bezoek aan de koosjere supermarkt waar vier doden vielen bij de gijzeling door Amedy Coulibaly.
Aanslag op Charlie Hebdo
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier