Hogeschool in Nederland stelt lezingen Holocaust uit om veiligheidsredenen
De Hogeschool Utrecht heeft een lezingenreeks over de Holocaust voorlopig geschrapt. De onderwijsinstelling meldt zondag de reeks op een ander moment te gaan houden, omdat “de veiligheid van sprekers, studenten, docenten en bezoekers niet gewaarborgd kan worden”.
Het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI) in Nederland kreeg vrijdagochtend te horen dat de lezingen voor onbepaalde tijd zijn geschrapt vanwege “alle gevoeligheden”. De hogeschool organiseert de lezingenreeks samen met het CIDI.
Er was kritiek op de lezingen vanuit pro-Palestijnse hoek, aldus directrice Naomi Mestrum van het informatiecentrum. Daarbij zou onder meer zijn opgeroepen te protesteren en lessen te verstoren.
In een reactie op het bericht over het uitstel zei Mestrum dat veiligheid iets is dat kan worden opgelost. “Het laatste wat we in deze tijd moeten willen, is zwichten voor bedreiging en intimidatie. Als dat het probleem is, dan is dat prima op te lossen”, aldus de directrice van het CIDI, dat ook een lobbygroep is. “Heb een ruggengraat. Ga niet die bedreiging en intimidatie belonen door het af te zeggen of voor onbepaalde tijd uit te stellen.”
De Telegraaf meldde zondag dat de Hogeschool Utrecht voorlopig een streep had getrokken door de lezingenreeks, die op 7 februari zou beginnen. “We hebben meer tijd nodig om de gebeurtenissen van 7 oktober en daarna in breder perspectief te plaatsen, met ruimte voor uiteenlopende meningen en overtuigingen”, zo wordt een woordvoerder van de HU op de website van de krant geciteerd.
Verontwaardiging om uitstel
Er is in Nederland veel verontwaardiging ontstaan over de Hogeschool Utrecht (HU), die een reeks Holocaustlezingen heeft uitgesteld. Volgens de HU is dat omdat de veiligheid van sprekers niet gegarandeerd kon worden. Maar De Telegraaf citeerde een woordvoerder die zei dat er meer tijd nodig was om de Hamasaanval van 7 oktober “in een breder perspectief te plaatsen”.
NSC-leider Pieter Omtzigt vraagt zich op X hardop af waar “het morele kompas” van de HU is gebleven. Omtzigt laakt onder meer dat de HU een Holocaust-overlevende heeft afgebeld voor de lezing. De NSC-leider wil dat de lezingen snel doorgaan, en dan ook openbaar.
BBB-leider Caroline van der Plas wil mede vanwege het besluit van de HU een Kamerdebat over antisemitisme. Ze vindt het “onbegrijpelijk” dat de hogeschool hiervoor kiest op de dag dat de Holocaust wordt herdacht. De lezingen zouden vanaf 7 februari starten.
De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma was niet betrokken bij het besluit om de lezingen uit te stellen, terwijl dat normaal wel gebruikelijk is, zei haar woordvoerder. Inmiddels is er wel contact geweest en wordt gekeken hoe de lezingenreeks toch kan worden gehouden op een ander moment.