Hoe Rwanda een anti-Belgische campagne voert op sociale media

© België werd afgebeeld als een op Afrikaans goud beluste hyena.

­Rwanda verbrak de diplomatieke betrekkingen met België. Sindsdien voert het een smeercampagne tegen ons land op sociale media.

Rwanda staat al jaren bekend om zijn assertieve, vaak zelfs agressieve online communicatiecampagnes en reputatiemanagement. Die pogen niet alleen het land en het regime van Paul Kagame in een goed daglicht te plaatsen, ze vallen ook interne en externe critici van de Rwandese regering meedogenloos aan.

Sinds de Rwandese overheid op 17 maart besloot Belgische diplomaten het land uit te zetten, wordt die beslissing ondersteund door een heuse pr-machine  op sociale media.

‘Neokoloniaal beleid’

Het eerste wapenfeit was een spamcampagne op X. Rwandese profielen  bestookten premier Bart De Wever (N-VA) en minister van Buitenlandse Zaken Maxime Prévot (Les Engagés) met duizenden berichten die ons land beschuldigden van een ‘neokoloniaal’ beleid in de regio. Elk bericht bevatte de hashtag #MadeInBelgium.

De tweets zijn geschreven met de hulp van chatbots zoals ChatGPT, en ook de afbeeldingen zijn vaak met AI gegenereerd. Zo gebruikte de #MadeInBelgium-campagne AI-cartoons waarin België afgebeeld werd als een op Afrikaans goud beluste hyena.

‘De Europese hypocrisie in Afrika komt als een boemerang in ons gezicht terug’

Belgische para’s

Uit Rwandese hoek kwam even later ook een nepverhaal over de rol van België in het gewapende conflict. Rwandese persbureaus, media en influencers verspreidden de kwakkel dat België ‘300 tot 400 troepen, tanks en drones’ naar het oosten van de Democratische Republiek Congo (DRC) zou hebben gestuurd. Het verhaal entte zich op enkele geregistreerde vluchten met een Dassault Falcon 7X-vliegtuig van de Belgische luchtmacht tussen Brussel en de Congolese steden Kinshasa en Kindu.

De Rwandese overheid maakt ook gretig gebruik van online influencers.

Defensie haastte zich om te verduidelijken dat er helemaal geen Belgische para’s meestrijden tegen de door Rwanda gesteunde M23-rebellen. Er zijn slechts een handvol Belgische militairen in Kindu. Die leiden, zoals ze dat al jaren doen, instructeurs van het Congolese leger op. Het vliegtuig waarmee die ‘honderden para’s’ naar Congo zouden zijn vervoerd, biedt amper plaats aan meer dan een dozijn passagiers. Tanks kan het Belgische leger evenmin moeilijk naar Congo sturen, want die zitten niet langer in het huidige arsenaal.

Influencers

Het valt ook op dat de Rwandese overheid gretig gebruikmaakt van online influencers. Zo gaf Kagame een uitgebreid interview aan Mario Nawfal, een crypto-ondernemer en podcaster. Onder het bewind van Elon Musk op X verzamelde die als ‘alternatieve mediastem’ meer dan 2 miljoen volgers. Influencers zoals hij zijn geliefd bij autoritaire leiders. Ze bieden een forum waarop men ongehinderd de eigen perspectieven kan uiteenzetten, zonder dat er lastige vragen worden gesteld. 

Rwanda doet ‘een Poetin’ in Congo

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content