Hubert Van Humbeeck
‘Elon Musk heeft bovenmatig veel macht: is dat wel gezond voor iemand die niet verkozen is?’
Elon Musk heeft niet alleen veel geld. Door zijn miljardencontracten met Defensie heeft Musk toegang tot zeer gevoelige informatie.
Volgens de krant De Standaard vinden Teslarijders in Amerika dat Elon Musk leuke spullen maakt, maar nemen ze hem verder niet bijster ernstig. Dat zouden ze beter wel doen – en niet alleen omdat hij het, volgens een foto in de societypers, wel erg goed kan vinden met de Italiaanse premier Giorgia Meloni. Musk is niet alleen eigenaar van Tesla maar ook van X, van Space X en van zijn satellietprogramma Starlink.
Hij verzamelde in al die hoedanigheden niet alleen veel geld, maar ook zo veel macht dat hij een zorg zou moeten zijn voor de Amerikaanse nationale veiligheid. Belangen kunnen ook botsen.
In de krant The Guardian rekende Robert Reich voor dat Musk voor iemand die niet verkozen is toch echt zwaar op de veiligheidspolitiek van de Verenigde Staten weegt. Reich doceert politieke besluitvorming en werkte ooit voor Bill Clinton en Barack Obama. Voor iemand met 200 miljoen volgers vindt hij, bijvoorbeeld, een opmerking van Musk op X kwalijk waarin die zich na de tweede aanslagpoging op Donald Trump afvroeg waarom niemand probeert om Joe Biden of Kamala Harris te vermoorden. Een grapje, zei hij later. Musk haalt alles uit de kast voor de campagne van Trump en is op X zeer actief met zijn eigen uiterst rechtse narratief.
Het verbaast Reich vooral dat Musk over een nationaleveiligheidsmachtiging beschikt. Door zijn miljardencontracten met het ministerie van Defensie heeft hij toegang tot zeer gevoelige informatie. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA besteedt een deel van haar projecten, zoals toekomstige maanreizen, voor veel geld uit aan Space X.
Met zijn duizenden satellieten controleert Starlink dan weer een goed deel van de internetverbindingen in de wereld en heeft hij onder meer de communicatie van de Amerikaanse zeemacht in handen. Musk heeft ook een beeld van en toegang tot de Amerikaanse spionagesatellieten.
Hoewel Elon Musk Oekraïne eerst bijsprong in de oorlog met Rusland gelooft hij nu met Donald Trump dat er met Vladimir Poetin te praten valt. Washington zou zich ook zorgen mogen maken over zijn banden met China, waar hij met Tesla immense belangen heeft. Giorgia Meloni kan hem niet genoeg prijzen: hij biedt ook aan om Italië via Starlink aan goedkope internetverbindingen te helpen.
Maar de VS zouden zich moeten afvragen of het gezond is dat een man die niemand verantwoording verschuldigd is aan zo veel touwtjes tegelijk kan trekken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier