Het onmogelijke wapendebat in de VS: lobbyist geeft slachtoffer schuld van bloedbad

President Obama © REUTERS
Rudi Rotthier vanuit de VS

Voor president Obama was Charleston het veertiende bloedbad door wapengeweld in zijn presidentschap. Hij pleitte, nogmaals, voor strengere wapenwetten. Een hoge vertegenwoordiger van de wapenlobby NRA legde daarentegen de schuld bij de dominee, die zich tegen het dragen van verborgen wapens had uitgesproken. Met zo’n wapen, aldus de NRA-man, hadden de kerkgangers nog geleefd.

Charles L. Cotton is lid van de Raad van Bestuur van de National Rifle Association, de belangrijkste wapenlobbygroep in de VS, en hij leidt ook een internetforum over wapens in Texas.

Op het forum kwamen de aanslag in Charleston en de gedode kerkleider Clementa Pickney ter sprake. Pickney was tevens regionaal parlementslid, bracht een van de correspondenten in.

Cotton antwoordde: “En hij stemde tegen het verborgen dragen. Acht van zijn kerkleden waren misschien nog in leven als hij ze expliciet had toegestaan om in de kerk wapens te dragen. Onschuldigen stierven omwille van zijn politiek standpunt”.

Volgens de politieke nieuwssite Politico is de tussenkomst sindsdien van het forum verwijderd.

Een woordvoerder van de NRA zei naderhand dat Cotton niet namens de organisatie was tussengekomenh en ook Cotton verklaarde dat hij op het forum niet namens de NRA schrijft. Maar hij blijft wel bij zijn standpunt. “De meeste bloedbaden gebeuren op plaatsen waar wapens verboden zijn”.

‘Niet in andere landen’

Het is het soort commentaar dat diepgeworteld zit in de VS en dat komt terwijl het bloed nog niet is opgedroogd: niet wapens doden, maar mensen, om een slogan van de NRA te citeren. De NRA is een belangrijke speler in politieke financiering. Wapendracht wordt in grote delen van het land gezien als een burgerrecht, een vrijheid die mensen in staat stelt hun autonomie te bewaren.

President Obama, geflankeerd door een even sombere vicepresident Biden, die de dag na het bloedbad de pers en het land toesprak, is er nooit in geslaagd de wapenlobby te counteren. Hij wees in zijn eerste tussenkomst naar het gemak waarmee mensen in zijn land legaal aan wapens kunnen komen. Dylann Roof was op zijn 21ste verjaardag zonder hindernis het semiautomatisch pistool gaan kopen, waarmee hij woensdag negen mensen doodde.

Het was, volgens een telling van zender NBC, de veertiende keer dat de president een toespraak moest houden na een door wapengeweld veroorzaakt bloedbad. “Ik heb al te vaak dit soort verklaringen moeten afleggen”, aldus Obama zelf. “Gemeenschappen als deze hebben al te vaak dergelijke tragedies moeten doormaken. Alle feiten zijn nog niet bekend, maar we weten dat, eens te meer, onschuldigen zijn gedood ten dele omdat degenen die schade willen berokken geen moeite hebben om een wapen te verwerven.”

“Op een bepaald punt zullen we als land moeten toegeven dat dit soort massageweld niet in andere ontwikkelde landen voorkomt. Het komt daar niet met dezelfde frequentie voor. En het ligt in onze macht om er iets aan te doen.”

‘Witte vlag’

“Ik zeg dit terwijl ik besef dat deze stad (Washington, red.) op dit ogenblik een heleboel wegen tot verandering afsluit. Maar het zou verkeerd zijn te denken dat we niets kunnen doen. En op een bepaald moment zal het belangrijk zijn dat het Amerikaanse volk dit gaat beseffen en dat we in staat zijn collectief anders over wapengeweld te denken”.

Het was, schreef de Washington Post, ‘een speech van de witte vlag’. Er moet ‘ooit’ iets gebeuren. Daar zit een voorgeschiedenis aan.

Toen eind 2012 in Sandy Hook een schutter 20 kinderen en 6 volwassenen doodde in een school, in wat Obama “de donkerste dag” uit zijn presidentschap noemde, leek de tijd rijp voor echte hervormingen. En een tijd leken de twee politieke partijen bereid daarin mee te stappen. Maar de voorstellen werden op het laatste moment weggestemd door enkele van Obama’s partijgenoten in de Senaat, die in 2014 herverkiesbaar waren en die ofwel het geld van de NRA nodig hadden voor hun campagne ofwel de stemmen van de pro-wapenkiezers.

“Alles samen is dit een beschamende dag voor Washington”, zei Obama destijds.

Na de teleurstelling van toen bestaat nu in het Congres weinig bereidheid om een nieuwe poging te ondernemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content