‘Griekse eilandbewoners verdienen Nobelprijs Vrede voor hulp bootvluchtelingen’

Vluchtelingen in een rubberboot bij Lesbos © REUTERS

‘Het was de lokale bevolking die hulp verleende aan bootvluchtelingen op een moment dat overheden nog niet doorhadden dat er een humanitaire ramp plaatsvond. Daarom verdienen deze hulpverleners de Nobelprijs voor de Vrede’, vinden vooraanstaande Britse academici.

Verschillende academici van de vooraanstaande universiteiten Oxford, Cambridge en Princeton hebben een opmerkelijk initiatief gelanceerd, ze vinden dat de Griekse eilandbewoners die de bootvluchten uit de nood hielpen, de Nobelprijs voor de Vrede moeten krijgen. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.

Economische crisis

Het merendeel van de 900.000 vluchtelingen die afgelopen jaar Europa bereikte, kwam aan via een van de Griekse eilanden. ‘Deze mensen zijn bang, uitgeput en ontredderd na een lange tocht in een gammel bootje’, klinkt het. De eilandbewoners, waaronder de vissers, staakten hun werk om hen gerust te stellen en op te vangen. Daarvoor verdienen zij erkenning’, vinden de academici. Wat de gastvrijheid volgens hen zo opmerkelijk maakt, is het feit dat de Griekse bevolking het zelf al erg moeilijk heeft sinds de economische crisis.

‘Griekenland steunt het initiatief volledig’, liet de minister van Migratie Yannis Mouzalas weten na een onderhoud met de initiatiefnemers. En ook een deel van de bevolking staat achter het idee. De online petitie op Avaaz leverde al 298,643 handtekeningen op.

Schooldiploma

Het beeld van een groep jonge meisjes die voor mijn ogen werd gered, zal ik nooit vergeten

Op dit moment wordt de officiële nominatiebrief afgewerkt, want de deadline voor het indienen is 1 februari. Indien de nominatie het haalt, zou het de eerste keer zijn dat de Nobelprijs wordt uitgereikt aan meer dan drie personen tegelijk. Organisatie streken de prijs al wel op in het verleden, daarom is het ook logisch dat het Nobelcomité zou kiezen voor een van de Griekse ngo’s, schrijft The Guardian.

‘Het was de lokale bevolking die hulp verleende op een moment dat overheden nog niet doorhadden dat er zich wel degelijk een humanitaire ramp afspeelde’, vertelt de Griekse Spyro Limneos. ‘Het beeld van een groep jonge meisjes die voor mijn ogen werd gered, zal ik nooit vergeten. Ze hadden niets van bagage bij zich, enkel hun schooldiploma’s in het Arabisch. Het was een gek zicht hoe die achteraf in de zon lagen te drogen op het strand. Tragisch en hoopvol tegelijkertijd.’ (AVE)

Partner Content