Grieken misnoegd na nieuwe hervormingen: ‘Alles wat Tsipras beloofd heeft, was een leugen’
Zondag heeft het Griekse parlement een nieuwe besparingen goedgekeurd, onder meer een pensioen- en belastinghervorming. De Grieken zijn er niet blij mee. ‘Zolang we de eurozone niet verlaten, zal het nooit goedkomen.’
De Grieken zijn misnoegd over de nieuwe Griekse besparingen, zo illustreert een reportage van The Guardian-correspondente in Athene, Helena Smith.
‘Alles wat Tsipras beloofd heeft, was een leugen’
‘Mijn inkomstenbelasting is met 29 procent gestegen, mijn pensioen is met 50 euro gedaald, de regering heft overal belastingen op en er is Enfia. Daar word ik boos van!’, getuigt de 71-jarige Kostis Nakos die niet met pensioen is omdat hij de eindjes niet aan elkaar kan knopen.
‘Iedereen is woedend. Mensen vloeken, beledigen de regering en noemen (premier, nvdr) Alexis Tsipras een leugenaar. En ze hebben gelijk. Alles wat hij zei, alles wat Tsipras beloofd heeft, was een leugen.’
Het is een beetje ironisch dat Alexis Tsipras, de de man die aan de macht is gekomen door zich hevig te verzetten tegen besparingsmaatregelen, de zwaarste besparingen tot nu toe heeft doorgevoerd.
5,4 miljard euro aan besparingen
Zondag heeft het Griekse parlement – meerderheid tegen oppositie – een omstreden pensioen- en belastinghervorming aangenomen. Er komt onder meer een verlaging van de hoogste pensioenen en een verhoging van de bijdragen, heffingen en belastingen voor voornamelijk midden- en hoge inkomens.
Terwijl de hervormingen werden goedgekeurd, had de politie een groot deel van het stadscentrum van Athene geblokkeerd en moest het waterkanonnen en traangas inzetten tegen de duizenden demonstranten die zich samengekomen waren. ‘Een wereld van verschil met de dag dat de dasloze, tegen besparingen gekante linkse politici voor het eerst hun kantoor betraden’, schrijft Helena Smith.
De recentste besparingen, voor zo’n 5,4 miljard euro, luiden een nieuw tijdperk in. Athene moet nu het beleid toepassen dat tot nu toe slechts een abstract concept was voor een bevolking die vooral gebukt ging onder de Griekse crisis en de werkloosheids- en armoedecijfers zag pieken.
‘Er gaat een Grexit zijn en we zullen drachme herinvoeren’
Taxichauffeur Giorgos Balabanis vat het in The Guardian als volgt samen: ‘Wat ik elke dag hoor, is dat het nooit goed zal komen tot de dag dat we de Eurozone verlaten, we teruggaan naar de drachme en we een munteenheid hebben die niet zo sterk is.’
En hij is zeker van zijn stuk. ‘Vergeet me niet, want het gaat gebeuren. Er gaat een explosie zijn, een Grexit en we zullen de drachme herinvoeren.’
Griekenland is steeds meer een land waarin rijken en armen wonen. Straatbeelden die ooit als choquerend ervaren werden – mannen en vrouwen van de middenklasse die op straat door vuilnisbakken rammelen – zijn nu schering en inslag.
‘Regering is ongeschikt en amateuristisch’
In een opiniestuk voor de Griekse krant Kathimerini, steunt journalist Alexis Papachelas de koers van de regering inhoudelijk, maar haalt hij zwaar uit naar links.
‘We beleven de links-ervaring en het is in de verste verte niet de droom of de mythe die de generatie na de dictatuur voorgeschoteld kreeg. Het is een regering zoals alle andere, maar dan ongeschikter en amateuristischer.’
‘Veel mensen die gestemd hebben en geloofden in het linkse sprookje, zullen bij volgende verkiezingen niet eens de moeite doen om hun stem uit te brengen’, schrijft hij. ‘Anderen, vooral de jongeren, kunnen geneigd zijn om nog radicaler te stemmen. Dat is het grootste risico. Maar Griekenland moet door deze fase gaan.’
Na een speciale bijeenkomst van de Eurogroep, waar afgelopen maandag de volgende fase van de Griekse bailout besproken werd, hebben de ministers van de 19 eurozone-landen gezegd dat ze ‘een constructief gesprek’ gehad hebben en meer vooruitgang boekten dan verwacht.
Op 24 mei komen ze nog eens samen om losse eindjes aan elkaar te knopen. Dan zal ook de nieuwe schijf geld van het Griekse bailout-pakket vrijgegeven worden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier