Goud, aandelen, cryptocurrencies: waar zit het geld van Donald Trump?

Donald Trump. © Getty Images

Presidentskandidaat Donald Trump doet zaken waar hij maar kan.

Als zakelijke kansen lonken, is Donald Trump er als de kippen bij. De Amerikaanse presidentskandidaat en vastgoedmagnaat verdient geld aan een boek dat duizenden jaren oud is – de Bijbel – maar ook aan het jonge genre van de digitale kunst.
Volgens zijn financiële verslag heeft zijn bedrijf 7,2 miljoen dollar verdiend met zogenaamde NFT’s (non-fungible tokens), digitale werken die bestaan uit beeldbestanden met echtheidscertificaten. Elk van de ruilkaarten, waarop Trump in felle kleuren is gestileerd als Superman, rockster, cowboy of soldaat, kost 99 dollar.
‘Ik wilde dat ik er zo goed uitzag als op deze kaarten’, legt hij vol zelfspot uit in de promotievideo. ‘Ze geven me spieren waar ik er – geloof me – geen heb.’ Maar dat weerhoudt hem er niet van om in de nabije toekomst een vierde serie van de lucratieve collectibles te willen lanceren.

Sneakers

Zijn publiciteitsactiviteiten werpen ook vruchten af. Zijn zelfverklaarde ‘lievelingsboek’, een Bijbeluitgave in samenwerking met de conservatieve countrymuzikant Lee Greenwood, die hij net voor Pasen lanceerde, bracht al 300.000 dollar op.
Voor 59,99 dollar per exemplaar is de God Bless the USA Bible een koopje, maar iedereen die Gods woord wil laten veredelen met de handtekening van Trump zal 1000 dollar moeten neertellen. Het boek Brieven aan Trump, een verzameling van correspondentie met beroemdheden, bracht zelfs 4,5 miljoen dollar op. Het feit dat een voormalige burgemeester van San Francisco de anekdote in het boek ontkende dat hij met Trump in een helikopter had gezeten tijdens een noodlanding, blijft een voetnoot.
Echtgenote Melania droeg ook bij aan het huishoudinkomen. Voor haar optreden bij de Log Cabin Republicans, die lgbtq-belangen behartigt, kreeg ze 237.500 dollar. Ze ontving ook zo’n 330.000 dollar aan NFT-licenties.
Er ontbreekt nog iets op de lijst: de sneakers van Trump. Het nieuwste model, een high-top in de kleur ‘Bitcoin Orange’ met de tekst ‘Trump Crypto President’ voor een prijs van 499 dollar, is volgens de website al uitverkocht. Trump geeft echter geen cijfers over zijn inkomsten uit de sportschoenen.

Screen Actors Guild

Er staan ook een paar financiële lasten op de lijst. Volgens de informatie kunnen twee nederlagen in rechtszaken Trump elk meer dan 50 miljoen dollar kosten, de hoogste categorie. In de fraudezaak in New York werd hij veroordeeld tot een boete van 454 miljoen dollar inclusief rente. Hij is in beroep gegaan.
Maar zelfs als dat fout gaat, wordt hij niet met de ondergang bedreigd. Volgens Trumps eigen informatie heeft hij bijna 115 miljoen aandelen in de Trump Media & Technology Group, die zijn Truth Social platform beheert. Tegen de huidige prijs is het pakket goed 2,5 miljard dollar waard. Vanaf september zou de hoofdaandeelhouder met winst kunnen verkopen – op voorwaarde dat de aandelenkoers standhoudt.
En zelfs als zijn poging om president te worden mislukt, hoeft Trump niet bang te zijn voor armoede op zijn oude dag. Zijn portefeuille bevat niet alleen virtuele cryptomunten, maar ook ouderwetse goudstaven. Hij heeft ook een pensioenrecht van meer dan 90.000 dollar van zijn vroegere lidmaatschap van de Screen Actors Guild, de vakbond van film- en televisieacteurs.

Copyright Der Spiegel

Partner Content