Glyfosaat hindert Duitse formatie nog meer

Barbara Hendricks © Belga Image

Binnen de uittredende Duitse regering zijn spanningen ontstaan tussen de conservatieven en de sociaaldemocraten, door de Europese beslissing om de vergunning voor glyfosaat met vijf jaar te verlengen. Net nu beide partijen proberen te spreken over de vorming van een nieuwe regering.

De Duitse vertegenwoordiger stemde maandag voor de verlenging van de vergunning, op aanraden van de minister van Landbouw Christian Schmidt, een conservatief lid van de politieke familie van bondskanselier Angela Merkel (CDU/CSU).

Duitsland onthield zich tot op heden, vanwege de verdeeldheid binnen de regering tussen de christendemocraten en de sociaaldemocraten.

Vertrouwensbreuk

De sociaaldemocratische minister van Leefmilieu, Barbara Hendricks (SPD), beschuldigde haar collega Schmidt ervan zijn boekje te buiten te zijn gegaan. Ze sprak van een ‘vertrouwensbreuk’ binnen de huidige coalitie. ‘Zij die hopen een vertrouwensrelatie te bouwen tussen coalitiepartners’, kunnen zich volgens Hendricks zo niet gedragen.

De minister van Leefmilieu had maandagochtend nog haar collega van Landbouw uitgelegd waarom ze tegen een verlenging was gekant, met het oog op de bescherming van het milieu en de gezondheid. Volgens Hendricks waren beide ministers het eens dat Duitsland zich opnieuw zou onthouden, maar heeft Schmidt zijn woord niet gehouden.

Schmidt legde op zijn beurt uit dat Duitsland erin is geslaagd ‘grote voorwaarden’ op te leggen om het gebruik van het onkruidbestrijdingsmiddel te beperken.

Bedreigd

De onenigheid dreigt de regeringsvorming in Duitsland te bemoeilijken, nu de conservatieve partij CDU en de sociaaldemocratische SPD niet uitsluiten opnieuw met elkaar in zee te gaan.

Franse president wil verbod binnen drie jaar

Als het van de Franse president Emmanuel Macron afhangt, is glyfosaat ’ten laatste binnen drie jaar’ verboden in Frankrijk. ‘Ik heb de regering gevraagd om de nodige beschikkingen te treffen opdat het gebruik van glyfosaat in Frankijk wordt verboden zodra er alternatieven zijn gevonden, en ten laatste binnen drie jaar’, aldus de Franse staatsleider op Twitter.

Eerder had het kabinet van eerste minister Edouard Philippe al laten weten dat Frankrijk het resultaat van de Europese stemming ‘betreurde’.

Partner Content