Gijzeling kerk: ‘Ze hebben aan het altaar een preek in het Arabisch gevoerd. Het was horror’

© REUTERS

In een kerk in het Franse Saint-Etienne-du-Rouvray, in de buurt van Rouen, hielden twee jihadisten vijf mensen gegijzeld, onder wie de 84-jarige priester Jacques Hamel. Die werd de keel doorgesneden, terwijl een andere gijzelaar zwaargewond raakte.

De twee jihadisten drongen de kerk in Saint-Etienne-du-Rouvray binnen tijdens de ochtendmis, rond 9.30 uur ’s morgens. Ze namen er vijf gijzelaars: de priester, twee zusters en enkele gelovigen. Een andere zuster kon ontsnappen en de politie inlichten. De daders sneden de keel van de priester door en verwondden nog een andere gijzelaar. Die verkeert nu nog in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Toen de twee mannen met hun gijzelaars de kerk om 10.45 uur verlieten, riepen ze volgens de politie “Allah is groot” en stapten ze in de richting van de wachtende agenten. Een van de twee had een vuurwapen bij zich, volgens de procureur. Ze werden meteen doodgeschoten door de speciale politie-eenheid BRI (Brigade de recherche et d’intervention).

Dinsdagnamiddag werd de gijzeling uiteindelijk opgeëist door Islamitische Staat (IS) via het persagentschap Amaq, dat beschouwd wordt als de spreekbuis van de terreurbeweging. Vlak daarvoor had de Franse president François Hollande, die de kerk dinsdagmiddag al heeft bezocht, ook al aangegeven dat het om een terreuraanval ging en zei hij: “IS heeft ons de oorlog verklaard”.

Horror

De imam van Saint-Étienne-du-Rouvray is “ontsteld door het overlijden van zijn vriend”, de 84-jarige priester Jacques Hamel. “Het is iemand die zijn leven gaf voor anderen. Ik begrijp het niet. Al onze gebeden gaan naar zijn familie en de katholieke gemeenschap”, zegt Mohammed Karabila in een reactie.

“Bij ons in de moskee zijn we verbijsterd. Al gedurende 18 maanden worden burgers aangevallen en nu worden ook religieuze symbolen geviseerd onder het mom van ons geloof. Dit is niet meer houdbaar”, voegde Karabila nog toe.

Volgens een van de getuigen, een non, werd de hele gijzeling gefilmd door de daders zelf. “Ze hebben aan het altaar een preek in het Arabisch gevoerd. Het was een horror”, zei ze aan tv-zender RMC. “Ze hebben de priester op zijn knieën gedwongen. Hij heeft nog geprobeerd zich te verdedigen, maar toen is het drama begonnen”.

Verontwaardiging

Het parket van Parijs, dat in terrorismedossiers nationale bevoegdheid heeft, trok het onderzoek meteen naar zich toe. Al snel werd duidelijk dat een van de twee daders, de 19-jarige A.K., gekend was bij de Franse inlichtingen- en antiterrorismediensten.

Dat werd later op de dag bevestigd door onderzoeksrechter François Molins. A.K. werd in maart 2015 aangeklaagd wegens banden met een terroristische organisatie en onder huisarrest geplaatst met een elektronische enkelband.

De tweede dader is nog steeds niet formeel geïdentificeerd, verklaarde de onderzoekersrechter tijdens een persconferentie.

A.K. zou in 2015 geprobeerd hebben Syrië te bereiken via Zwitserland, maar werd geweigerd door Turkije. Zwitserland pakte hem op en leverde hem over aan Frankrijk, waar hij werd aangeklaagd voor banden met criminelen verbonden aan een terroristische organisatie. Hij werd een tijd in voorhechtenis gehouden, waarna hij onder elektronisch toezicht werd geplaatst in het huis van zijn ouders. Het onderzoek tegen hem was nog lopende.

Omstreeks 16.00 uur berichten Franse media dat in het onderzoek al een eerste verdachte werd opgepakt. Het ging, legde Molins uit, om een 16-jarige Algerijn. Hij is de broer van een man tegen wie een aanhoudingsbevel is uitgevaardigd omdat hij met de identiteitspapieren van A.K. naar Irak en Syrië reisde. De 16-jarige wordt volgens Le Monde niet verdacht van medeplichtigheid aan de aanslag tegen de priester en de kerk in Saint-Etienne-du-Rouvray.

De gijzeling, kort na de aanslag in Nice op 14 juli, creëert heel wat verontwaardiging in Frankrijk. Hollande riep op tot “cohesie” en het vormen van “een blok dat niemand kan doen barsten”. “Het zijn katholieken die getroffen werden, maar het zijn alle Fransen die betrokken zijn”, zei hij. Ook onder meer oud-president Nicolas Sarkozy liet van zich horen. Net als zijn opvolger nam hij het woord “oorlog” in de mond. “En wij hebben geen andere keuze dan die te voeren en te winnen. We moeten onverbiddelijk zijn”, liet hij optekenen.

(Belga/TE/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content