Geweld in Haïti: tienduizenden bewoners vluchtten weg uit Port-au-Prince

Overlevenden van bendegeweld in Port-au-Prince. © Getty

De voorbije 2 weken hebben meer dan 33.000 burgers de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince verlaten  om het escalerende bendegeweld te ontvluchten. Dat komt bovenop 116.000 bewoners die eerder waren gevlucht

De voorbije 2 weken hebben meer dan 33.000 burgers de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince verlaten  om het escalerende bendegeweld te ontvluchten. Dat meldt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) vrijdag.

Haïti gaat gebukt onder een reeks zware crisissen en wordt sinds begin deze maand geteisterd door een golf van geweld. Gewapende straatbendes vallen strategische punten aan in de hoofdstad in de strijd tegen het regime van premier Ariel Henry, die vorige week opstapte. Hij liet weten dat zijn regering in lopende zaken gaat tot er een presidentiële overgangsraad is. 

Volgens de IOM zijn de gevechten in Port-au-Prince de voorbije 2 weken intenser geworden, waardoor zo’n 33.300 mensen de hoofdstad zijn ontvlucht. De IOM baseert zich onder meer op cijfers bij de meest gebruikte busstations.

De voorbije maanden waren al zo’n 116.000 burgers de stad ontvlucht. De vluchtenden zoeken hun toevlucht voornamelijk in de zuidelijk gelegen provincies. Die hebben volgens de IOM niet voldoende infrastructuur en middelen om al die ontheemden onderdak te bieden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content