‘Geweld dat Israël gebruikt tegen Palestijnse kinderen is buiten proportie’

Israëlische soldaten arresteren een Palestijn op de Westelijke Jordaanoever © Reuters

Sinds het begin van de maand zijn ongeveer 60 doden gevallen bij aanslagen en confrontaties tussen Israëli’s en Palestijnen. Vandaag praat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry over mogelijkheden om de toestand te kalmeren.

In Bet Shemesh, ten westen van Jeruzalem, is een Israëliër door messteken lichtgewond geraakt. De twee vermoedelijke aanvallers zijn volgens de politie ‘geneutraliseerd’. Zij zijn er erg aan toe, aldus politiewoordvoerder Luba Samri.

Sinds het begin van de maand zijn ongeveer 60 doden gevallen bij aanslagen en confrontaties tussen Israëli’s en Palestijnen. Vijftig van de doden waren Palestijnen. Daarnaast kwamen ook negen Israëli’s en een Eritreeër om het leven. De man werd verkeerdelijk voor een terrorist aanzien en daarom neerschoten.

Kinderen

Volgens de kinderrechtenorganisatie Defence for Children International (DCI) gebruikt het Israëlische leger ‘buitenproportioneel veel geweld’ tegen Palestijnse kinderen. ‘Dit laat naast fysieke verwondingen, diepe psychologische sporen na’, vertelt professor Mensenrechten Federica D’Alessandra (Harvard University) aan Al Jazeera.

Onder meer de 13-jarige Abdel Rahman Abdullah kwam op 5 oktober om het leven in Bethlehem nadat hij werd neergeschoten door Israëlische soldaten. Nadien meldde het Israëlische leger in een verklaring, dat ‘het doden onopzettelijk was.’ ‘De soldaten wilden een naburige volwassene raken’, klonk het.

‘Jonge Palestijnen willen geen geweld’

Benjamin Netanyahu en Mahmoud Abbas.
Benjamin Netanyahu en Mahmoud Abbas.© Reuters

Na drie weken van bloedvergieten maant VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon Israël en de Palestijnen uitdrukkelijk aan om een eind te maken aan het geweld. ‘Ik begrijp de frustratie na jaren van niet vervulde hoop’, zei Ban tijdens een gesprek met de Palestijnse president Mahmud Abbas in Ramallah. De enige weg naar een einde van het conflict zijn echter vredesonderhandelingen en een beëindiging van de Israëlische bezetting.

Abbas zei dat jonge Palestijnen geen geweld willen. De politieke en economische hopeloosheid hebben echter tot deze ’toestand van revolteren’ geleid. Abbas eist dat Israël zich strikt aan de status quo op de Tempelberg in Jeruzalem houdt. Dat betekent een terugkeer naar de situatie van voor de Israëlische verovering van Oost-Jeruzalem in 1967, benadrukt Abbas. Hij waarschuwt in het andere geval voor een ‘godsdienstoorlog, die spijtig genoeg al begonnen is.’

Na de aanvallen van de afgelopen weken hebben al duizenden Israëli’s een wapenvergunning aangevraagd. Het ministerie van Binnenlandse Veiligheid wordt overspoeld met aanvragen van soldaten die vragen of ze hun wapen ook buiten de werkuren mogen dragen. Maar ook bewakingsagenten, , vrijwilligers en gewone burgers willen een wapen dragen ‘om zichzelf te kunnen beschermen.’ Critici vrezen dat het (dodelijk) geweld hierdoor nog meer zal escaleren.

John Kerry

Het geschil, wie het plein op de Tempelberg (al-Haram al-Sharif) mag bezoeken of daar mag bidden, wordt beschouwd als de aanleiding voor de jongste golf van geweld. De Palestijnen beschuldigen Israël ervan de moslimcontrole over het plein met de heilige sites -de Rotskoepel en de al-Aqsa-Moskee- uit te hollen. Premier Benjamin Netanyahu beweert dat Israël zich aan de status quo houdt. De Tempelberg is zowel voor moslims als joden heilig.

Vandaag praat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry over mogelijkheden om de toestand te kalmeren. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content