Georgische president roept op tot protest na parlementsverkiezingen

© Getty

De Georgische president Salome Zoerabisjvili heeft zondag ‘de totale vervalsing’ van de parlementsverkiezingen van zaterdag gehekeld. Ze roept de bevolking op om maandag te manifesteren tegen het resultaat.

De pro-Russische regeringspartij Georgische Droom is tot winnaar van de verkiezingen uitgeroepen, maar de pro-Europese president en oppositie erkennen het resultaat niet. Haar land is “slachtoffer” van een “Russische operatie”, zo verklaarde Zoerabisjvili zondag. Eerder had ook de vroegere president Micheil Saakasjvili, die momenteel in de cel zit, opgeroepen om de straat op te gaan.  

De Europese Raadsvoorzitter Charles Michel heeft de centrale kiescommissie in Georgië gevraagd om ‘op snelle, transparante en onafhankelijke wijze’ een onderzoek te voeren naar de onregelmatigheden die zijn gesignaleerd door internationale waarnemers van de OVSE. “Deze vermoedelijke onregelmatigheden moeten ernstig uitgeklaard worden”, stelt hij op X. 

Michel wil de situatie in Georgië ook bespreken met de Europese staatshoofden en regeringsleiders op een top die begin november plaatsvindt in Boedapest, zo deelde hij mee. De Hongaarse premier Viktor Orban, wiens land momenteel het voorzitterschap van de Europese ministerraden waarneemt, feliciteerde Georgische Droom met de overwinning.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content