‘Georgië moet democratische hervormingen doorvoeren om te kunnen toetreden tot NAVO’

Jens Stoltenberg op 30 september 2022. © Reuters

De secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, heeft Georgië maandag opgeroepen om zijn democratische hervormingen te consolideren. Dat deed hij tijdens een bezoek aan het land, dat al jaren lid wil worden van het militair bondgenootschap.

‘De NAVO staat aan uw zijde terwijl u uw reis naar een sterkere democratie en volledige Euro-Atlantische integratie voortzet’, verklaarde Stoltenberg op een persconferentie in hoofdstad Tbilisi met de Georgische premier Irakli Kobakhidzé.

(Lees verder onder de preview)

Op de NAVO-top in Boekarest in 2008 besloten de leiders van de lidstaten dat Georgië lid kon worden van het bondgenootschap, maar het land heeft nog niet de officiële status van kandidaat-lid gekregen. ‘Het is belangrijk dat Georgië doorgaat met het versterken van zijn binnenlandse hervormingen, democratische waarden en de rechtsstaat, onder andere door vrije en eerlijke parlementsverkiezingen te organiseren in oktober dit jaar’, benadrukt Stoltenberg nog.

De Georgische regering krijgt internationaal steeds meer kritiek omdat het de democratie niet meer zou respecteren. De oppositie beschuldigt de regerende partij van autoritaire neigingen en Rusland in de kaart te spelen.

Stoltenberg wijst er ook op dat Tbilisi voor ‘zeer gecompliceerde veiligheidsuitdagingen’ staat, gezien de ‘imperiale ambities’ van Rusland. In augustus 2008 brak een oorlog uit tussen Georgië, een voormalige Sovjetrepubliek, en Rusland, wat eindigde in de erkenning van de onafhankelijkheid van twee Georgische separatistische, pro-Russische regio’s door Rusland: Zuid-Ossetië en Abchazië.

Partner Content