Geheime dienst verijdelt ‘vermoedelijke poging tot moordaanslag’ op Donald Trump

Een politeman aan het golfterrein. © AFP
Rudi Rotthier vanuit de VS

De geheime dienst opende het vuur op een man die een wapen richtte aan een terrein waar Donald Trump met een geldschieter aan het golfen was. De man werd gearresteerd. De FBI zegt een onderzoek in te stellen naar wat ‘een poging tot moordaanslag lijkt te zijn’.

Het gebeurde zondag omstreeks 19.30 uur Belgische tijd.

Donald Trump was aan een partij golf bezig in zijn eigen Trump International Golf Club West Palm Beach, op een kwartier rijden van zijn verblijf Mar-a-Lago in Florida. Hij was vergezeld van Steve Witkoff, een vriend en geldschieter, en van een kleine groep medewerkers.

Een lid van de geheime dienst dat de volgende holes inspecteerde, zag een geweerloop door de omheining priemen. Hij of enkele leden van de geheime dienst opende(n) vervolgens het vuur. Er werden volgens plaatselijke autoriteiten ‘4 à 6 schoten’ gelost. Of de man met het geweer terugschoot, is onduidelijk.

Op het moment dat de geheime dienst ingreep, was Donald Trump ‘300 à 500 meter’ van de man met het geweer verwijderd. Dat is geen onmogelijke afstand voor een geoefend schutter met een ‘AK-47-achtig wapen’ en een vizier.

De man liet zijn wapen, vizier, twee rugzakken en een Go-Pro-camera achter en nam de vlucht. De rugzakken en camera had hij aan de omheining bevestigd.

Foto van de rugzakken en camera aan de omheining van het golfterrein. © AFP

Een getuige maakte een foto van de vermeende vluchtauto, wat de politiediensten hielp om de verdachte snel te arresteren. Hij werd in de Amerikaanse pers, maar nog niet officieel, geïdentificeerd als Ryan Wesley Routh (58). Routh, die volgens The New York Times zelf geen militaire ervaring had, engageerde zich na de Russische invasie ten voordele van Oekraïne. Hij reisde zelf naar dat land, probeerde Afghaanse militairen die gevlucht waren voor de Taliban te rekruteren om aan de zijde van Oekraïne te vechten, en werd daarover in 2023 geïnterviewd door de Times. Hij was bereid zelf ’te vechten en te sterven’ voor Oekraïne, stelde hij in het interview.

Hij woonde langdurig in Hawaii, maar verbleef recenter in de staat North Carolina, waar hij dit jaar zijn stem uitbracht in de primary. Routh toonde zich op sociale media een tegenstander van de gewezen president. Donald Trump is zoals bekend geen voorstander van blijvende militaire en financiële steun aan Oekraïne.

Routh kwam volgens CNN enkele keren in aanvaring met het gerecht. In 2002 had hij een confrontatie met de politie waarbij hij zich enkele uren in een gebouw barricadeerde. De politie trof na zijn overgave een machinegeweer aan.

Wat wist hij?

Als het vermoeden van de FBI bevestigd wordt, is dit de tweede poging tot aanslag op Trump in iets meer dan twee maanden. Op 13 juli maakte de Republikeinse presidentskandidaat tijdens een meeting in Pennsylvania een onverwachte beweging, waardoor een jeugdige schutter zijn doel miste en Trump aan het oor raakte.

Na die eerdere schietpartij was de beveiliging van Trump verstrakt.

Maar de wegen langs het golfterrein van Trump waren niet beveiligd (wat wel gebeurd zou zijn als de zittende president op het golfterrein aanwezig was), en een golfterrein, met toegang voor leden is sowieso moeilijk te beveiligen. Het was, meldt CNN, niet breed bekend dat Trump een golfpartij zou spelen, al is dat op zondagen niet ongebruikelijk. En zijn tocht naar het golfterrein gebeurt in konvooi met vele voertuigen – is dus duidelijk zichtbaar voor wie in de buurt is.

Had Routh voorkennis van Trumps aanwezigheid? Was de man van plan zondag een aanslag op Trump te plegen en die op beeld vast te leggen? Of was dit een voorbereidende actie voor een latere aanslag?

In de eerste uren na zijn arrestatie werkte hij volgens politiebronnen niet mee aan het onderzoek.

Trump zelf meldde via sociale media dat hij ongedeerd was. ‘Niets zal me afremmen. Ik zal nooit capituleren.’ Zijn campagne probeerde fondsen te werven met de nieuwe aanslag. Trumps Democratische rivaal Kamala Harris tweette: ‘Ik ben blij dat hij in veiligheid is. Geweld heeft geen plaats in de VS.’

Partner Content