Lia van Bekhoven
‘Geen twijfel mogelijk: de Queen hates Trump’
Wie had gedacht dat de Britse Queen haar onvrede over het bezoek van Trump vorige week aan het VK met zoveel symbolisch vertoon zou uiten, schrijft correspondent Lia van Bekhoven.
De Britse majesteit, internationale belichaming van neutraliteit, doet niet aan politiek. Daar heeft ze een regering voor. Maar achter de schermen is ze een meester in manipulatie. Een kanon dat na 66 jaar op de troon beter weet dan wie dan ook, hoe een boodschap over te brengen zonder haar mond open te doen. Neem de hoed die ze droeg bij de troonrede na het referendum over Brexit. In hemelsblauw en met gouden sterren was het onmiskenbaar geïnspireerd door de Europese vlag. Het was de stoffen variant op Alle Menschen werden Bruder. Een kledingstuk dat zei: weg met Brexit, onderdanen ga je schamen.
Vorige week deed ze het weer. Op de eerste dag van Trumps omstreden visite droeg het Britse staatshoofd een eenvoudige, groene broche. Dankzij een oplettende twitteraar weten we dat de speld een cadeau was van de Obama’s. De boodschap kon niet duidelijker: Wij zijn bevriend met de Obama’s – niet met jou, sukkel.
Geen twijfel mogelijk: de Queen hates Trump.
De tweede dag was er een andere broche, met dezelfde code. Het sieraad dat ze dit keer had opgespeld was de Sapphire Jubilee broche, een cadeau van Canada. Canada is lid van de Gemenebest, een club van meeste oud-Britse kolonieën waar de Queen veel mee heeft en Trump helemaal niets. Elizabeth heeft een warme band met Canada. De Amerikaanse president dreigt er een handelsoorlog mee te beginnen. Bovendien had het juweel de vorm van een sneeuwvlokje. Een snowflake! De Trumpiaanse term voor iedereen die er een andere mening op nahoudt.
Als een morsecodemachine bleef het Britse staatshoofd signalen afgeven. Voor de theevisite van Trump en Melania op het kasteel van Windsor koos ze een sieraad in de vorm van een palmblad. Een antiek juweel dat haar moeder gedragen had op de begrafenis van haar vader. Jawel, begrafenis. Symboliek is alles. Je kunt het wenden of keren, maar een speld die geassocieerd wordt met overleden dierbaren zegt maar een ding: Ik Ben Niet Blij.
Nou kan het dat Elizabeth niet gelukkig was de enige te zijn van haar familie die Trump ontving. Haar 97-jarige echtgenoot Philip heeft officiële bezoeken afgezworen. Maar zoon Charles had het eveneens af laten weten en prins William gaf ook niet thuis. Volgens het paleis was dit geen belediging aan de Amerikaanse bezoekers en stond een acte de présence van de mannelijke Windsors nooit op het programma, maar toch.
Iedereen weet dat de Britse majesteit haar sieraden zelf uitzoekt en aanpast aan het thema van de dag
Buckingham Palace onthield zich van commentaar over de broche-codes. De Firma hoeft ook niks te zeggen. Iedereen weet dat de Britse majesteit haar sieraden zelf uitzoekt en aanpast aan het thema van de dag. Daarom droeg ze een speld met de liefdesknoop (nee, ik ook niet) op de bruiloft van William en Kate. De Queen doet niets per ongeluk. Ze spreekt boekdelen met haar kleren. Iedere dag overlegt ze met paleismedewerker Angela Kelly (officiële titel: persoonlijke assistent, adviseur en curator van de kleerkast) wat ze nu weer eens uit het rek zal trekken.
Zoals gezegd: symbolen en emblemen zijn alles. In Schotland draagt Elizabeth Schotse ruiten. Op staatsbezoek in Californië had ze eens de bloem van die staat op haar jurk laten borduren. Een politiek supergevoelig bezoek aan de Ierse staat ging van een leien dakje vanaf het moment dat ze landde in een groene jas en bijbehorende hoed. Zo charmeer je een natie. En als je wilt dat ze je voor eeuwig aan het hart drukken dan laat je je ook nog eens zien in een jurk waar 2091 klaviertjes-van-vier (symbool van Ierland) op gestikt zijn. Met de hand natuurlijk.
Iemand die het bestaat om gewichtjes in de zoom van haar kleding te naaien om rukwinden de baas te blijven, laat niets aan het toeval over. Zeker niet de kans om Trump terecht te wijzen zonder dat hij het in de gaten heeft.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier