Frankrijk: parlement neemt noodtoestand in de grondwet op
De volksvertegenwoordigers in het Franse lagerhuis (Assemblée nationale) hebben gestemd voor de opname van de noodtoestand in de grondwet. Door de opname wordt de noodtoestand gereglementeerd.
President François Hollande had daartoe opgeroepen na de aanslagen in Parijs van 13 november 2015, waarbij 130 doden vielen. De hervorming is bedoeld om een burgerlijk crisisregime in te voeren om tegen het oorlogsterrorisme te strijden, zei Hollande op 16 november.
In het eerste artikel van het wetsvoorstel staat dat de noodtoestand zal worden “gedecreteerd door de Ministerraad”, ofwel “in het geval van een imminent gevaar door ernstige bedreigingen tegen de openbare orde”, ofwel in het geval van “rampen” (natuurverschijnselen).
Het voorstel werd in het holst van de nacht goedgekeurd met 103 stemmen, 26 volksvertegenwoordigers stemden tegen. De noodtoestand duurt 12 dagen, en kan daarna verlengd worden door het parlement, tot een maximumperiode van 4 maanden. Die periode kan wel worden verlengd na een stemming in het parlement, zo staat in het voorstel.
Geen ontbinding van het parlement
Eerder was er sprake van het verlengen van de noodtoestand tot 6 maanden. In het voorstel tot grondwetshervorming is ook het principe van parlementaire controle opgenomen voor de uitvoering van de noodtoestand. Daar hadden verschillende politieke groepen om gevraagd.
Ook werd, tot grote ergernis van de regering en de rechtse partijen, het voorstel van de socialisten goedgekeurd, waarin staat dat het parlement niet mag worden ontbonden tijdens de noodtoestand.
Het tweede artikel van het wetsvoorstel ligt gevoeliger dan het artikel dat maandagnacht werd goedgekeurd. Dat gaat over de mogelijkheid om de Franse nationaliteit te laten vervallen bij burgers met een dubbele nationaliteit die zijn veroordeeld voor een terreurdaad.
Minister van Justitie Christiane Taubira heeft omwille van dat artikel ontslag genomen.
(Belga/RR)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier