François Hollande: ‘Merci, merci, merci’

© Reuters

François Hollande wordt na Nicolas Sarkozy de zevende president van de Vijfde Republiek. ‘Teveel breuken, teveel wonden, teveel pijn hebben onze bevolking verdeeld. Ik wil de president van iedereen zijn’

De socialist François Hollande heeft de Franse presidentsverkiezingen gewonnen met 51,67 procent van de stemmen. Nicolas Sarkozy behaalde 48,33 procent. Dat blijkt uit de definitieve resultaten voor Frankrijk, met uitzondering van de stemmen van de Fransen in het buitenland, zo meldt het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Zowat 17,8 miljoen mensen in Frankrijk brachten hun stem uit voor Hollande, 16,7 miljoen voor diens voorganger en 2,1 miljoen Fransen stemden blanco of ongeldig. Ruim 80 procent van de kiesgerechtigden bracht zijn stem uit. Hollande won de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen met 28,63 procent van de stemmen. President Nicolas Sarkozy behaalde 27,18 procent. In de peilingen heeft Hollande bijna onafgebroken een ruime voorsprong op Sarkozy gehad.

De nagelnieuwe Franse president François Hollande ziet in zijn verkiezingsoverwinning het begin “van een beweging in heel Europa en misschien wel in de wereld”. Dat heeft hij gezegd voor juichende sympathisanten in Parijs.

“Jullie zijn veel meer dan een volk dat verandering wil, jullie zijn een beweging die op gang komt in Europa en misschien wel in de wereld om onze waarden te dragen, onze verlangens en onze eis voor verandering. Merci, merci, merci”, zei hij voor tienduizenden aanhangers op de Place de la Bastille – de historisch belangrijke plaats voor de Franse socialisten.

Hollande riep in zijn overwinningstoespraak in thuisstad Tulle op tot eenheid. “Teveel breuken, teveel wonden, teveel pijn hebben onze bevolking verdeeld. Ik wil de president van iedereen zijn”, verklaarde hij vanuit Tulle in de Corrèze. Later op de avond vloog Hollande naar Parijs.

“Vanavond is er slechts één Frankrijk, één natie, verenigd rond hetzelfde lot.” klonk het daar. Volgens Hollande hebben de Fransen voor verandering gekozen. Hij gaf toe dat hem een zware taak wacht die hij met “toewijding” en “voorbeeldig” wil kwijten. Zijn twee speerpunten worden justitie en jeugd.

Hollande had ook troostende woorden voor zijn voorganger. “Ik stuur een republikeinse groet naar Nicolas Sarkozy, die Frankrijk gedurende vijf jaar heeft geleid en alleen al daarom verdient hij respect.”

De nieuwe president liet zich ook uit over zijn Europese visie. Hollande beklemtoonde dat de besparingen “geen fataliteit” mogen zijn. “Vandaag, als verantwoordelijke voor de toekomst van ons land, weet ik dat Europa naar ons kijkt. Ik ben zeker dat in heel wat Europese landen er opluchting heerst, hoop, de idee dat besparingen niet langer een fataliteit zijn. Het is mijn missie om een groeidimensie aan Europa te geven.”

Knack.be en de collega’s van Le Vif.be volgden de hele dag LIVE de stembusgang en de resultaten. Herlees hieronder het verslag van een spannende presidentsrace bij onze zuiderburen.

22:26 Le Pen geeft Sarkozy schuld voor nederlaag

Marine Le Pen, voorzitster van het extreemrechtse Front National (FN), legde de schuld bij Sarkozy voor zijn nederlaag. Le Pen wordt er door rechts van beschuldigd mee te hebben bijgedragen aan de overwinning van links, door haar oproep om in de tweede stemronde blanco te stemmen.

“Het is Nicolas Sarkozy die bijgedragen heeft aan de overwinning van François Hollande”, verklaarde de FN-voorzitster op TF1. Ze wees op het feit dat verschillende van de UMP-leden tussen de twee verkiezingsrondes lieten uitschijnen dat een stem voor de PS niet zo dramatisch was.

Le Pen haalde in de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen een score van 17,9 procent. Voor de tweede ronde riep ze haar kiezers op om blanco te stemmen.

Volgens een peiling van het instituut Ipsos-logica kon Sarkozy zondag 51 procent van de FN-stemmen recupereren. Een kwart van de FN-kiezers onthield zich, 10 procent stemde blanco of ongeldig en 14 procent zou voor François Hollande hebben gestemd. Dat bericht Le Monde.

20:37 – 21:24 Felicitaties

Guy Verhofstadt

Voormalig premier Guy Verhofstadt, nu leider van de liberalen in het Europees Parlement, zegt tevreden te zijn met de verkiezing van de socialist François Hollande als president van Frankrijk “want hij heeft sterke engagementen genomen voor een Europees relanceproject”. “François Hollande heeft aangekondigd zijn land opnieuw te willen inschrijven in een Europese dynamiek. Met hem, zegt hij, wordt de Schengenzone niet meer in vraag gesteld. Vooral met hem openen nieuwe perspectieven voor een economisch beleid van de eurozone”, benadrukt Guy Verhofstadt.

Verhofstadt zegt wel te betreuren dat François Hollande zich “nog niet duidelijk heeft uitgesproken” ten gunste van de creatie van euro-obligaties. De verslagen uittredende president Nicolas Sarkozy omschrijft de Europese liberale voorman als een “energieke man die zijn energie ten dienste heeft gesteld van de positionering rond de crisis van de eurozone, en rond Schengen, die bijzonder ontgoochelend waren en een bron van bezorgdheid”

Charles Michel

Charles Michel, voorzitter van de Franstalige liberale partij MR, begroet met “fair-play’ de verkiezing van François Hollande als president van Frankrijk. “Ik respecteer de keuze van de Fransen om een socialist te verkiezen aan de leiding van Frankrijk. Het is niet het programma dat ik ondersteun, maar ik stel vast dat de opkomst hoog was, wat mij verheugt in het democratische debat”, aldus Michel.

Na de Franse presidentiële verkiezingscampagne, zegt de MR gesterkt te zijn in de verdediging van het principe van een directe verkiezing van de minister-presidenten. “De MR is de enige Belgische politieke beweging om het principe van een rechtstreekse verkiezing van de minister-presidenten te verdedigen. Dat heeft de verdienste het debat te verhelderen en geeft meer gewicht aan het stembiljet van elke kiezer”, argumenteert Michel.

De MR-voorzitter formuleert tot slot een wens: dat de verkiezing van François Hollande de Europese engagementen van Frankrijk niet in vraag stelt.

Di Rupo

Eerste minister Elio Di Rupo heeft François Hollande “hartelijk gefeliciteerd” met zijn overwinning. Dat meldde het kabinet van Di Rupo tien minuten na de bekendmaking van de eerste officiële ramingen van de stembusgang.

Di Rupo is verheugd om samen met Hollande de uitstekende relaties die België en Frankrijk onderhouden voort te kunnen zetten. “De eerste minister pleit er sinds zijn aantreden voor dat de noodzakelijke budgettaire verantwoordelijkheid op Europees niveau gepaard moet gaan met een ambitieuze relancestrategie die alle Europeanen ten goede komt”, luidt het verder.

Di Rupo kijkt er naar uit om samen met François Hollande en de andere Europese staats- en regeringsleiders werk te maken van een concreet plan voor economische groei en jobcreatie, besluit de mededeling.

Thierry Giet

De overwinning van François Hollande bij de presidentsverkiezingen in Frankrijk betekent “een historisch ogenblik voor Frankrijk, maar ook een echte kentering voor Europa”, zo reageerde PS-voorzitter Thierry Giet.

“We kunnen inderdaad hopen dat de nieuwe Franse president, aan de zijde van de Belgische premier Elio Di Rupo, de impuls zal kunnen geven aan een andere visie voor Europa: die van een Europa dat inzet op groei en tewerkstelling in plaats van blinde besparingen”, zo stelt Giet in een mededeling.

“Deze overwinning van de socialistische kandidaat is ook de mislukking van een strategie, van terugplooien en de verwerping van het andere, van de uittredende president. De Fransen hebben zijn populistisch discours van verdeling verworpen, dat de extremisten moest paaien.”

20:30 Sarkozy: ‘Ik stop met een nog grotere liefde voor Frankrijk’

Sarkozy zegt zonder rancune te stoppen als president, in zijn toespraak voor zijn aanhangers: “Ik heb me volledig geëngageerd. De miljoenen Fransen die op mij gestemd hebben, wil ik bedanken. Ik verlaat dit ambt met een nog grotere liefde voor Frankrijk. Het lot van Frankrijk kunnen meebepalen is een immense eer in het leven van een man. Ik ben geen man die zijn verantwoordelijkheden ontvlucht. Er is iets wat ons overstijgt, en dat is Frankrijk. Wij houden van Frankrijk, wij houden van ons land.”

20:00 Hollande wint met 51,90 procent van de stemmen

François Hollande is de nieuwe president van Frankrijk, dat bevestigen verschillende Franse media, waaronder France 2. Nicolas Sarkozy haalt 48,10 procent binnen. Dat zijn schattingen op basis van de eerste resultaten. De resultaten kunnen nog variëren, maar het is duidelijk dat Sarkozy geen tweede ambtstermijn haalt.

Sinds president Charles De Gaulle (aan de macht van 1959 tot 1969) heeft elke Franse president twee ambtstermijnen uitgedaan, behalve Valéry Giscard d’Estaing en Georges Pompidou. François Mitterand en Jacques Chirac kregen wel twee keer het vertrouwen van de kiezer. Georges Pompidou stierf tijdens zijn mandaat.

Hollande is de eerste socialistische president van Frankrijk in 17 jaar, na François ‘Et alors’ Mitterand.

De oudste zoon van Hollande, Thomas Hollande, zegt erg geëmotioneerd te zijn door de overwinning van zijn vader.

19:54 Speech!

De Fransen kijken halsreikend uit naar twee toespraken: de toespraak van de nederlaag en die van de overwinning, klinkt het lyrisch.

19:50 De laatste tien minuten ‘ON A GAGNE’

De laatste tien minuten van de Franse stembusgang zijn ingegaan, Hollande geeft zodadelijk een speech. “On a gagné! On a gagné!” klinkt het bij zijn aanhangers.

19:48 Tulle

In Tulle, waar François Hollande verblijft, zijn zo’n 3 à 5.000 mensen samengekomen om Hollande toe te juichen. Op dit ogenblik zit Hollande nog samen met enkele partijgenoten in zijn bureau. Er staan ook heel wat journalisten, die zich in een gonzend gezelschap bevinden.

19:17 AFO: ‘François Hollande is de nieuwe president’

Volgens de schattingen van persbureau AFP is François Hollande de nieuwe president van Frankrijk.

18:45 PS’ers enthousiast

Deze PS’ers lijken het al zeker te weten: hun Hollande wordt de nieuwe president.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

18:38 La fête must go on

Het is wachten tot 20 uur vooraleer de uitslag van de presidentsverkiezingen in Frankrijk officieel bekend is, maar zowel het kamp van favoriet François Hollande als zittend president Nicolas Sarkozy bereiden een feestje voor.

Hollande bevindt zich zondag in de vooravond nog in zijn thuisbasis Tulle (in de Corèze), maar zou bij een overwinning later op de avond naar Parijs overvliegen. Zijn aanhangers verzamelen zich waarschijnlijk aan de Place de la Bastille.

Nicolas Sarkozy kiest voor het Place de la Concorde, waar hij eerder dit jaar al één van zijn grootste meetings hield. Ongeacht het resultaat zal de huidige president zijn aanhangers toespreken in “la Mutualité” in Parijs. In het geval hij de verkiezingen zou winnen – maar daar ziet het op basis van de peilingen niet naar uit – trekt hij nadien naar La Concorde.

Aan het wereldberoemde plein met de obelisk zijn twee zones afgebakend voor supporters. De ploeg van de UMP-kandidaat heeft een vrachtwagen met podium en geluidsinstallatie
gereserveerd, die onmiddellijk kan ingezet worden indien nodig, zo bericht de krant Le Monde.

Hollande zou kort na 20 uur een eerste verklaring afleggen, ongeacht het resultaat van de tweede ronde. Dat zal gebeuren op de Place de la Cathédrale in Tulle, waar hij het hele weekend verbleef en ook zijn stem uitbracht. Bij een overwinning trekt hij naar Parijs. Op het Place de la Bastille zijn gemeentearbeiders al sinds zaterdag projectoren aan het ophangen. Ook hier staan dranghekken klaar.

Op de zetel van de PS in Parijs hebben 1.200 journalisten uit de hele wereld om een accreditatie gevraagd om de verkiezingsnacht te kunnen bijwonen. Maar de vraag is groter dan het aanbod: slechts 600 journalisten hebben effectief een pasje gekregen, aldus Le Monde.

In de buurt van het socialistisch hoofdkwartier, aan het Musée d’Orsay, is de straat afgesloten voor alle verkeer. Over een lengte van 20 meter kunnen camera’s opgesteld worden en staat er een scherm van 17 vierkante meter. Als er teveel volk komt opdagen, zou ook de boulevard Saint-Germain kunnen worden afgesloten.

18:35 staking verhindert stemming voor duizenden Corsicanen
Een staking bij de veerdienst tussen het Franse vasteland en het eiland Corsica, heeft verhinderd dat heel wat Corsicanen hun stem konden uitbrengen. Vooral Corsicanen die de schoolvakantie doorbrachten op het vasteland en weer naar huis wilden om te stemmen, waren het slachtoffer. Alles samen zouden de voorbije dagen ongeveer 13.000 reizigers gestrand zijn door het wegvallen van de veerdiensten tussen Marseille en Corsica.

Het was zondag al de vijfde dag op rij dat er gestaakt werd. De vakbond vraagt een gelijke sociale behandeling tussen alle veerdiensten, ongeacht het land van inschrijving.

18:34 20 procent onthouding

Volgens schattingen van Ipsos, zou 20,1 procent zich onthouden hebben van stemming. In 2007 was dat 15 procent.

18:17 Felicitaties voor Hollande

Op dik anderhalf uur van het einde van de stembusgang feliciteert Marc Tarabella, hoofd van de PS-delegatie in het Europese Parlement, Hollande al. “Dit is goed nieuws voor Frankrijk, dat na vijf jaar politiek, economisch en sociaal bedrog opnieuw het hoofd moet opheffen. Dit is ook goed nieuws voor rechts Europa, dat een relancebeleid vergeten was in de besparingsplannen die zo pijnlijk zijn voor de bevolking.”

18:08 Buitenland

Intussen sijpelen ook de eerste resultaten van Franse kiezers in het buitenland binnen. François Hollande zou de meerderheid halen in Peru (55 procent), Argentinië (51,7 procent), Colombia (58,82 procent) en Honduras (56 procent). Nicolas Sarkozy zou op zijn beurt de meeste stemmen halen in Mexico (53,7 procent), Brazilië (53 procent), Costa Rica (53,9 procent) en Chili (56 procent). In het Canadese Montréal zou de PS-kandidaat 57,74 procent van de stemmen hebben gekregen, tegen 62,5 procent voor Sarkozy in New York.

Eerder raakten al de officieuze resultaten bekend van de Franse overzeese gebieden. Bijna overal was Hollande de overwinnaar: 68,4 procent in Martinique, 71,9 procent in Guadeloupe, 62 procent in Guyana en 51,6 procent t in St-Martin. Sarkozy was dan weer de grote overwinnaar in Saint-Barthélémy (82 procent).

17:55 Ook Zwitsere peiling geeft Hollande 53 procent

François Hollande zou ook volgens peilingen geciteerd door de Zwitserse media de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk winnen met ongeveer 53 procent van de stemmen. De PS-kandidaat ligt voor op zijn rivaal Nicolas Sarkozy met ongeveer 5 à 7 procentpunt, meldden verschillende onderzoeksinstellingen.

Volgens de Zwitserse krant La Tribune de Genève haalt Hollande 52,5 à 53 procent van de stemmen, tegen 47 à 47,5 procent voor Sarkozy. Over de oorsprong van de peilingen maakt de krant geen melding. Andere media, zoals de website 20min.ch, citeren eenzelfde cijfer. CSA, Ifop en Harris hebben het over een vork van 53 versus 47 procent, terwijl TNS de overwinning nog uitgesprokener ziet: 53,5 procent voor Hollande versus 46,5 procent voor Sarkozy.

De peilingen werden niet aan de uitgang van een stembureau gehouden, maar langs de traditionele weg: per telefoon.

17:35 Relbussen kunnen uitslag verraden

Wie voor de officiële publicatie van de uitslag al wil weten wie voor vijf jaar in het Elysée gaat wonen, moet de de relpolitie in de gaten houden, zo schrijft de NOS. Zij krijgen immers de resultaten van niet gepubliceerde peilingen doorgespeeld. Zo kunnen ze zich voorbereiden en alvast post vatten waar het meeste volk zal samenkomen: de Place de Bastille voor de Hollande-aanhang en de Place de Concorde voor de Sarkozy-gezinden.

17:28 Zakdoeken of Champagne?

Zakdoeken of Champagne: wat bestellen we? Die vraag stellen de campagneteams van Sarkozy en Hollande zich. Hollande staat dan wel op kop, de strijd is nog niet gestreden. Zijn voorsprong is ten eerste nog onder voorbehoud. Ten tweede bedraagt die slechts 5 procent, wat gezien de foutenmarge van zo’n 2 procent (die elke peiling heeft) niet echt comfortabel is. Tel daar dan bij dat het electoraat ook in Frankrijk erg wispelturig kan zijn en je weet dat het nog even nagelbijten wordt.

17:15 Nieuwe peiling: Hollande 53 procent

Een nieuwe peiling bevestigt de 53 procent voor François Hollande. Nicolas Sarkozy achtervolgt met 47 procent.

17:00 Opkomst van 72 procent

Om 17u tekende men een opkomst van 71,96 procent. Dat is minder dan bij de verkiezingen van 2007, maar ruim meer dan bij de eerste ronde van dit jaar.

De participatiegraad in de eerste ronde, op 22 april, lag op dat uur op 70,59 procent. Maar vijf jaar geleden lag de opkomst nog hoger: die bedroeg toen om 15 uur 75,11 procent.

16:34 Place de Bastille loopt vol

Op de Place de Bastille worden de voorbereidingen getroffen voor het overwinningsfeest van Hollande. Er wordt nergens melding gemaakt van drukte bij de Concorde – waar Sarkozy zijn feestje had willen houden.

16:25 Hollande: ‘Ik praat vanavond nog met Merkel als ik president word’

François Hollande deelt mee dat hij vanavond nog met Angela Merkel praat, mocht hij verkozen worden tot nieuwe president van Frankrijk.

14:56 Hollande op kop (onder voorbehoud)

Volgens drie grote peilers staat François Hollande op kop met 52 à 53 procent. Dit gaat enkel op voor de stemmen die deze voormiddag werden uitgebracht. Ook de traditionele foutenmarge blijft belangrijk. Deze resultaten zijn dus onder voorbehoud.

14:12 Hollande haalt buitenland binnen

De overzeese gebieden stemmen vooral op Hollande. In Saint-Pierre et Miquelon, verslaat François Hollande rivaal Nicolas Sarkozy met 65 procent tegen 35 procent. In Guadeloupe en Guyane wint Hollande, met respectievelijk 72 en 62 procent getelde stemmen. Sarkozy zou enkel aan de kop staan op het kleine eiland Saint-Barthélémy, waar bijna 83 procent van de stemmen geteld zijn.

In de overzeese gebieden haalt Hollande beter resultaten dan zijn ex-vrouw en voormalige presidentskandidate Ségolène Royal, zo weet RTBF.

In Amerika is ook al een deel van de resultaten bekend en ook daar was er een hogere opkomst, die zo’n 3 à 4 procentpunten hoger ligt dan bij de eerste ronde.

Hollande kan daar rekenen op het gros van de linkse stemmen en een derde van die van de centrumkiezers van François Bayrou. Hollande haalt Montreal (57,74 procent), Toronto (51 procent – opmerkelijk, want links won daar nooit, aldus RTBF), Peru (55 procent), Argentinië (51,7 procent), Colombia (58,82 procent) en Honduras (56 procent).

Hij dicht de kloof met het rechtse kamp in Mexico (47,3 procent), Brazilië (47 procent – winst in Rio, Brasilia en Recife), Costa Rica (44,1 procent) en Chili (44 procent).

12.15 DSK stemt

De gevallen directeur-generaal van het Internationaal Monetair Fonds, Dominique Strauss-Kahn, heeft in zijn vroegere bolwerk Sarcelles in de noordelijke rand van Parijs zijn stem uitgebracht. Hij lachte en was ontspannen.

Hij was lange tijd favoriet om voor de socialisten een gooi te doen naar het Elysée. Maar toen hij in mei 2011 werd beschuldigd van seksuele aanranding van een kamermeisje in een luxehotel in New York mocht hij die ambitie opgeven. Het parket seponeerde de klacht wel, maar er loopt nog een burgerrechtelijke zaak. Bovendien heeft Strauss-Kahn ook gerechtelijke perikelen in Frankrijk zelf. DSK ontkent elke aantijging van geweld tegen vrouwen.

12.05 Karel De Gucht nuanceert impact van Hollande op Europa
Eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht (Open VLD) verwacht geen grote Europese koerswijziging indien de socialistische kandidaat François Hollande de Franse presidentsverkiezingen zou winnen. “Ik denk dat er andere klemtonen zullen gelegd worden”, zei hij in De Zevende Dag. “Maar we zijn met 27 en de dag na de verkiezingen zal Frankrijk terug één van de 27 worden.” Ook een breuk in de Frans-Duitse as lijkt de Belgische liberaal weinig
waarschijnlijk.

De socialistische Hollande liet in de voorbije campagne meermaals verstaan dat hij het Europese begrotingsverdrag wil herbekijken. Hij loopt ook niet al te hoog op met de strenge Europese besparingsdrift. “Voor de verkiezingen wordt altijd wel iets meer gezegd dan de dag nadien”, nuanceerde De Gucht. Hij verwacht vooral dat Hollande naast de strenge begrotingsregels – inclusief grondwettelijke verankering van een budgettair evenwicht – ook een groeipact wil. “Maar je kan natuurlijk geen groei decreteren.”

Hoe dan ook kan niemand Europa plots veranderen, onderstreepte De Gucht. Frankrijk is weliswaar belangrijk, maar nog steeds slechts één van de 27 lidstaten. Bovendien “staan die 27 niet los van de wereld”. Minstens zo cruciaal voor de EU zijn de verkiezingen in Griekenland. De Gucht hoopt dat de grote partijen Pasok en Nea Dimokratia toch minstens de nieuwe regering zullen steunen, maar durft een meerderheid voor hen beide niet te voorspellen. Als de Grieken echt tegen Europa stemmen, levert dat voor Griekenland én voor Europa problemen op. “Als Griekenland van koers verandert, weet ik niet of het
buitenland daar nog geld gaat durven inzetten”, besloot hij.

12.01 Hogere opkomst dan in de eerste ronde
Met 30,66 procent is de opkomst bij de tweede ronde van de presidentsverkiezingen om 12.00 uur hoger dan bij de eerste ronde, zo heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken gemeld.

In de eerste ronde op 22 april had op de middag slechts 28,29 procent zijn stem uitgebracht. In 2007 was om 12.00 uur evenwel al 34,11 procent van de kiezers naar het stembureau getrokken.

11.56 Sarkozy stemt

Net zoals zijn socialistische uitdager François Hollande heeft ook de rechtse president Nicolas Sarkozy al zijn stem uitgebracht. Hij deed dit in gezelschap van zijn echtgenote Carla Bruni in het zestiende arrondissement van Parijs.

Noch Hollande noch Sarkozy hebben een officële verklaring afgelegd. Beiden werden ze aangemoedigd door een enthousiaste menigte bij hun aankomst.

11:51 Bayrou en Mélenchon brachten stem uit
François Hollande heeft als eerste van de twee kandidaten in de presidentsverkiezingen zijn stem uitgebracht. Dat meldt televisieketen BFMTV. De centristische voorzitter François Bayrou en Front de Gauche-voorzitter Jean-Luc Mélenchon, allebei geëlimineerd in de eerste ronde, trokken eveneens naar het stembureau.

François Bayrou was de eerste om te stemmen bij de opening van het stembureau in Pau. Hij koos vermoedelijk voor Hollande, zoals hij aankondigde.

Jean-Luc Mélenchon bracht zijn stem uit in het tiende arrondissement van Parijs om 10.00 uur. Na de eerste ronde riep hij nog op om “de uittredende president te verslaan”.

11:40 Hollande wint in Franse overzeese gebieden

Aan de andere kant van de wereld sloten enkele stemlokalen al de deuren. Volgens de eerste officieuze (zie update 11:13) resultaten wint Hollande in verschillende Franse overzeese gebieden. In Martinique haalt hij 68,4 pct, in Guadeloupe 71,9 pct, in Frans-Guyana 62 pct en in St-Martin 51,6 pct. Zijn rivaal, Nicolas Sarkozy, haalt 82 pct in Saint-Barthélémy. In Montréal wint Hollande met 57,74 pct. De uittredende president oogst 62,5 pct in New York.

11:13 #RadioLondres

Het is een wederkerende vraag in Frankrijk tijdens de verkiezingen: wie zal het media-embargo doorbreken? In Frankrijk is het immers verboden voor 20u (voorlopige) resultaten te publiceren. Media die dat toch zouden doen, riskeren een boete van 75.000 euro. Het risico bestaat ook dat bij het doorbreken van het embargo de verkiezingen opnieuw moeten gedaan worden.

Vandaar dat u misschien vruchteloos op Twitter zocht naar een voor de hand liggende hashtag als #élections2012! De Franse twitteren immers via de ietwat ‘Allo Allo’-aandoende hastag #RadioLondres. De Fransen maken hun befaamde gevoel voor humor ook waar door in bedekte termen over hun presidentskandidaten te twitteren. Wat de overzeese gebieden betreft, valt dus dit al te rapen op Twitter: ‘En guadeloupe, le gouda est à 71,9 %. #RadioLondres’

‘Le gouda’, dat is dan een culinaire verwijzing naar Hollande – die blijkbaar liever Nederlandse kaas lust. Bij de eerste ronde tekenden we ook voetbalmetaforen op: ‘La Hollande bat la Hongrie 27 à 25’. Ook het weer was een inspiratiebron: ‘Météo : 29 degrés à Amsterdam, 25 à Budapest’. Budapest is uiteraard de hoofdstad van Sarkozy’s geboorteland.

10:30Hollande stemt

De socialistische presidentskandidaat François Hollande trekt naar een stembureau in het district Tulle, in het departement Corrèze. Hij wacht de resultaten aldaar af voor hij naar Parijs trekt, eenmaal de naam van de nieuwe president bekend is.

10:00 Journalisten aan stembureau’s laten weten dat de Fransen opvallend open zijn over hun keuze. Hollande wordt de kandidaat ‘du changement’, de verandering, genoemd. Hij voerde bijna onafgebroken de peilingen aan, maar zag zijn rivaal Sarkozy wel naderen de afgelopen dagen.

09:03 Ongeveer 46 miljoen burgers moeten beslissen, wie de komende vijf jaar aan het roer van hun land staat. De kieslokalen sluiten om 20 uur.

08:00 De stembus gaat open in Frankrijk. Op deze grijze, regenachtige dag is het afwachten hoezeer de Franse waarde hechten aan hun burgerplicht. Vooral voor zittend president Nicolas Sarkozy kan de opkomst – en dan zeker van de extreemrechtse kiezer die liever Marine Le Pen had zien opkomen – van belang zijn. (SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content