François Hollande 21 procent populairder door aanpak aanslagen Charlie Hebdo
De Franse president François Hollande maakt een nooit geziene sprong vooruit in de populariteitspolls. Zijn aanpak van de aanslagen tegen Charlie Hebdo doet hem 21 procent groeien.
François Hollande, tot voor kort de minst populaire Franse president ooit, heeft een historische sprong vooruit gemaakt. In een peiling die werd gerealiseerd na de aanslagen in Parijs van begin januari, stijgt zijn populariteit met 21 procent, tot 40 procent.
Op de vraag “gaat u akkoord met de aanpak van François Hollande als president van de Republiek”, antwoordde 40 procent positief, in tegenstelling tot slechts 19 procent in december 2014. Premier Manuel Valls kreeg 17 procent meer positieve antwoorden.
Nog nooit werd bij een peiling door Ifop zo’n grote stijging geregistreerd, aldus het onderzoeksbureau. Premier Manuel Valls wint 17 punten, en behaalt een populariteit van 61 procent.
De peiling gebeurde in opdracht van weekblad Paris-Match en Sud Radio bij een representatieve steekproef van 1.003 Fransen van 18 jaar en ouder. Ze werd uitgevoerd op 16 en 17 januari, na de aanslagen in Parijs waarbij 17 doden vielen en na de massamanifestaties voor vrede in Frankrijk, die meer dan 4 miljoen mensen op de been brachten. De president en de premier hebben dus duidelijk gescoord met hun aanpak na de aanslagen, zegt expert Frédéric Dabi van Ifop.
“Dit is een zeldzaam geval in de geschiedenis van de opiniepeilingen. Het enige gelijkaardige geval was François Mitterand, die 19 punten won tijdens de Golfoorlog in 1991.”
Marine Le Pen geïsoleerd na aanslag
De Franse krant Libération schrijft maandag nog dat Marine Le Pen van het extreemrechtse Front National na de aanslagen geïsoleerd raakte. “Men zegt dat ze geen kandidaat-president is. President François Hollande heeft zijn rol (na de aanslagen) effectief en waardig vervuld. Marine Le Pen denkt dat ze een mogelijke kandidaat-president is. Crisissen onthullen echter haar ware natuur: ze is een welbespraakte demagoog, maar zeker niet in staat om te regeren. Eerst weigert ze deel te nemen aan de historische mars tegen de islamterreur in Parijs en ze blijft bovendien haar discours tegen immigratie herhalen, wat aantoont dat ze niet in staat is om echt deel te nemen aan het publieke debat”, klinkt het.
Aanslag op Charlie Hebdo
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier