Finland is nu officieel NAVO-lid, Rusland belooft tegenmaatregelen
Finland is nu officieel toegetreden tot de NAVO, als 31ste lid van de militaire verdragsorganisatie. De Finse minister van Buitenlandse Zaken Pekka Haavisto heeft daarvoor dinsdag de benodigde documenten overhandigd aan Antony Blinken, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken.
Finland is nu officieel toegetreden tot de NAVO, als 31ste lid van de militaire verdragsorganisatie. De Finse minister van Buitenlandse Zaken Pekka Haavisto heeft daarvoor dinsdag de benodigde documenten overhandigd aan Antony Blinken, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken.
De overhandiging van de documenten vond plaats in de hoofdzetel van de NAVO in Brussel. “Het protocol is nu van kracht”, zei Blinken bij de overhandiging, aan de zijde van Haavisto en NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg.
Finland besliste om samen met het Zweden het NAVO-lidmaatschap aan te vragen na de Russische invasie in Oekraïne in februari vorig jaar. Turkije en Hongarije houden die Zweedse toetreding voorlopig nog tegen.
“Toetreden tot de NAVO is goed voor Finland, goed voor de Noordse veiligheid en goed voor NAVO als een geheel”, zei Stoltenberg, in een persconferentie met de Finse president Sauli Niinistö na de overhandiging van de documenten. “Ik kijk er ook naar uit om Zweden zo snel als mogelijk te verwelkomen. In tijden zoals nu zijn vrienden belangrijker dan ooit. Finland en Zweden hebben nu de sterkste vrienden denkbaar.”
Stoltenberg verwees ook naar de Russische president Vladimir Poetin die de uitbreiding van de NAVO hekelde. “In plaats van minder NAVO heeft hij het omgekeerde bewerkstelligd: meer NAVO. En de deur van de NAVO blijft open.”
De Finse president sprak over een “grootse dag voor Finland”. Hij wil er ook voor zorgen dat dit ook een belangrijke dag voor de NAVO wordt. Veiligheid en stabiliteit noemde hij de basis voor een gelukkig leven. Niinistö hoopt ook dat de NAVO binnenkort 32 leden telt, mét Zweden. “Vanuit Fins opzicht is ook het Zweedse lidmaatschap erg belangrijk.”
Stoltenberg voegde daaraan toe dat Zweden zijn engagementen van het memorandum met Finland en Turkije van vorig jaar is nagekomen. Volgens de NAVO-topman mag niets nog in de weg liggen van de uiteindelijke ratificatie van de Zweedse toetreding. “Dit is een topprioriteit voor de alliantie”, zei hij.
Vorige week keurden eerst Hongarije en dan Turkije als laatste twee van de dertig lidstaten de toetreding van Finland goed. Aanvankelijk had Finland dus gehoopt om samen met buurland Zweden lid te worden van de NAVO. Maar zowel Hongarije als Turkije weigert voorlopig het Zweedse lidmaatschap te steunen. Stockholm hoopt zelf nog steeds dat het lid kan worden voor de NAVO-top in Vilnius in juli.
Finland deelt een grens van 1.300 kilometer met Rusland. Lidmaatschap van de NAVO betekent dat Finland steun krijgt van de andere leden, mocht Rusland het wagen om het land binnen te vallen. Als gevolg van de Finse toetreding zal de grens tussen de NAVO en Rusland meer dan verdubbelen.
Normaal vindt de overhandiging van de toetredingsdocumenten plaats op het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington. De VS zijn immers bewaarder van het Noord-Atlantisch Verdrag. Het is dinsdag 74 jaar geleden dat de NAVO werd opgericht met de ondertekening van dat Noord-Atlantisch Verdrag in Washington, op 4 april 1949.
“Dit is echt een historische dag”, zei Blinken eerder al op dinsdag. “Ik ben geneigd te zeggen dat dit één iets is waarvoor we (Russisch president Vladimir) Poetin mogen bedanken. Want hij heeft weer iets bespoedigd, dat hij beweert te willen voorkomen door de Russische agressie.”
Volgens NAVO-bronnen zal de toetreding van Finland een meerwaarde bieden aan de verdragsorganisatie. De Finnen hebben een goed ontwikkeld leger dat zal bijdragen aan de collectieve verdediging en staan heel sterk inzake weerbaarheid, klinkt het.
Ook volgens Stoltenberg brengt het land een “aanzienlijke hoeveelheid” soldaten mee die goed getraind en goed uitgerust zijn, met onder meer F-35-gevechtsvliegtuigen. In een persconferentie op maandag wees de NAVO-topman er ook fijntjes op dat Finland een van de weinige landen in Europa is dat bleef investeren in defensie en in de paraatheid van de troepen sinds het einde van de Koude Oorlog.
Lees ook:
– ‘De NAVO krijgt er met Finland een lange grens met Rusland bij’
– Rusland, China, Afghanistan: de NAVO maakt zich op voor nieuw tijdperk
– De terugkeer van de tank en 9 andere militaire lessen uit de oorlog in Oekraïne
– 1 jaar oorlog in Oekraïne: militaire lessen, hoe de EU veranderde en de impact op uw leven
Kremlin voelt zich bedreigd door toetreding Finland en belooft “tegenmaatregelen”
Rusland voelt zich bedreigd door de toetreding van Finland tot de NAVO, als 31ste lid van de verdragsorganisatie. Dat zegt het Kremlin dinsdag, onder meer geciteerd door het Russische staatspersagentschap TASS. Moskou belooft dan ook “tegenmaatregelen” na de Finse toetreding.
Volgens het Kremlin is de toetreding van Finland tot de NAVO een nieuwe escalatie. De NAVO-uitbreiding schendt “onze veiligheid en onze nationale belangen”, aldus Dmitri Peskov, woordvoerder van het Kremlin. “Dat dwingt ons tegenmaatregelen te treffen.” Verdere details gaf hij niet. Finland treedt dinsdag officieel toe tot de verdragsorganisatie. De Finse vlag zal dinsdagnamiddag gehesen worden aan de hoofdzetel van de verdragsorganisatie in Brussel. Het land heeft een 1.300 kilometer lange grens met Rusland, waardoor de directe landgrens tussen de NAVO en Rusland meer dan verdubbelt. Finland besliste om samen met het Zweden het NAVO-lidmaatschap aan te vragen na de Russische invasie in Oekraïne in februari vorig jaar. Die beslissing was een keerpunt voor Finland en Zweden, die zich lange tijd niet wilden aansluiten bij een militaire alliantie.
“Trotse” Joe Biden verwelkomt Finland in NAVO
De Amerikaanse president Joe Biden is “trots” dat hij Finland als 31ste NAVO-lidstaat mag verwelkomen. Dat heeft hij dinsdag meegedeeld. Hij maant Turkije en Hongarije nu aan om ook Zweden snel tot het militaire bondgenootschap toe te laten.
“Vandaag zijn we meer verenigd dan ooit. Gesterkt door onze nieuwste bondgenoot Finland, zullen we samen de trans-Atlantische veiligheid in stand houden, elke centimeter NAVO-grondgebied verdedigen en alle uitdagingen het hoofd bieden”, staat in een mededeling van de Amerikaanse president. “Toen Poetin zijn brutale oorlogsagressie tegen het Oekraïense volk lanceerde, dacht hij Europa en de NAVO te kunnen verdelen. Hij had het mis.”
De Amerikaanse president hoopt nu ook Zweden zo snel mogelijk te kunnen verwelkomen in de NAVO. Hij vraagt Turkije en Hongarije om “het ratificatieproces zonder uitstel af te ronden.”
Zweden was van plan om samen met Finland toe te treden tot de NAVO. Maar Turkije ligt nog dwars omdat Stockholm niet streng genoeg zou optreden tegen “terroristische organisaties”. Boedapest neemt dan weer aanstoot aan Zweedse uitspraken over de rechtsstaat in Hongarije.
Het is nog niet duidelijk wanneer de twee landen het licht op groen zullen zetten voor Zweeds NAVO-lidmaatschap.
Zelensky biedt Finland “oprechte gelukwensen” aan
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft Finland – het nieuwste lid van de NAVO – zijn oprechte gelukwensen aangeboden. “Temidden de Russische agressie, is de alliantie de enige effectieve garantie op veiligheid in de regio geworden”, aldus Zelensky in een bericht op Telegram.
“Mijn oprechte gelukwensen aan Finland en president Sauli Niinistö, met de toetreding tot de NAVO op de 74ste verjaardag van de oprichting”, aldus Zelensky. Dag op dag 74 jaar geleden werd in Washington het Noord-Atlantische Verdrag ondertekend, wat de oprichting van de NAVO betekende. “We verwachten dat de NAVO-top in Vilnius (in juli, nvdr.) Oekraïne dichter zal brengen tot ons Euro-Atlantisch doel”, aldus nog Zelensky.
Oekraïne wil eveneens lid worden van de NAVO, een doelstelling dat zijn minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba dinsdag op de NAVO-hoofdzetel nog eens herhaalde.
Hongarije en Turkije opgeroepen toetreding Zweden toe te laten
De druk op Hongarije en Turkije om de toetreding van Zweden tot de NAVO toe te laten, neemt toe. Onder meer de Britse premier Rishi Sunak, de Amerikaanse president Joe Biden en zijn minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken hebben Boedapest en Ankara dinsdag opgeroepen om daar werk van te maken.
Sunak juichte de “historische” toetreding van Finland tot de NAVO op dinsdag toe. Hij riep “alle leden” van de alliantie op die van Zweden goed te keuren, “opdat we een verenigde alliantie kunnen vormen om de vrijheid in Europa en in de wereld te beschermen”. Momenteel weigeren enkel Turkije en Hongarije die toetreding te steunen.
Biden hoopt eveneens Zweden snel te kunnen verwelkomen in de NAVO. Hij vraagt Turkije en Hongarije om “het ratificatieproces zonder uitstel af te ronden.” Zijn minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken bracht dezelfde boodschap in een verklaring na de ceremonie waarbij de Finse vlag voor het eerst aan de NAVO-hoofdzetel werd gehesen. Blinken had dinsdag een onderhoud met zijn Turkse ambtsgenoot, Mevlut Cavusoglu.
Zweden was van plan om samen met Finland toe te treden tot de NAVO. Maar Turkije ligt nog dwars omdat Stockholm niet streng genoeg zou optreden tegen “terroristische organisaties”. Boedapest neemt dan weer aanstoot aan Zweedse uitspraken over de rechtsstaat in Hongarije. Volgens Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, is Zweden alle engagementen nagekomen van het trilaterale memorandum met Finland en Turkije. “Alle bondgenoten verwachten dat toetredingsproces van Zweden zo snel mogelijk wordt gefinaliseerd. Dat is een prioriteit voor de alliantie”, zei hij dinsdag, voor een vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van de lidstaten in Brussel.
Litouwen hoopt dat Zweden kan toetreden met de volgende NAVO-top, die plaatsvindt in juli in het Litouwse Vilnius. “We hopen dat de vlag van Zweden zal wapperen bij de NAVO voor de top van Vilnius”, aldus de Litouwse minister van Buitenlandse Zaken Gabrielius Landsbergis. “Ik roep president Erdogan op de top in Vilnius niet te bederven.”
Pekka Haavisto, de Finse minister van Buitenlandse Zaken, overhandigde dinsdag alvast de ratificatiedocumenten van zijn land voor de toetreding van Zweden aan Blinken. Hij noemde dat “de eerste daad als een volwaardig NAVO-lid” van Finland. De VS zijn bewaarder van het Noord-Atlantische Verdrag, waarmee 74 jaar geleden op 4 april 1949 de NAVO werd opgericht.