FBI onderzocht vorige zomer al Rusland-connectie van Trump-adviseur

Carter Page © REUTERS

De FBI kreeg een rechterlijk bevel om Carter Page, adviseur van Donald Trump tijdens de campagne, af te luisteren, vanwege vermeende banden met Rusland. Dat meldt de Washington Post op basis van anonieme bronnen.

FBI-directeur James Comey zei in februari tijdens een getuigenis voor het Amerikaanse Congres dat de FBI onderzoek deed naar mogelijke Russische inmenging in de presidentsverkiezingen. Nu blijkt dus dat dat onderzoek al in de zomer van 2016, voordat de verkiezingen plaats vonden, gaande was.

Het gaat om een zogenaamd FISA-bevel, op basis van de Foreign Intelligence Surveillance Act, dat bij een speciale rechtbank moet worden aangevraagd. Het zijn aanvragen die niet zomaar gedaan worden en die moeten worden goedgekeurd door de hoogste kringen van de FBI en het Justitieministerie. Volgens de anonieme bronnen waar de Washington Post mee sprak, was er de verdenking dat Page als ‘agent van een buitenlandse macht, in dit geval Rusland, werkte’.

Eenzelfde soort FISA-aanvraag werd gedaan en goedgekeurd om de Russische ambassadeur in Washington Sergey Kislyak af te luisteren. Daaruit bleek dat hij contact had met voormalig veiligheidsadviseur Michael Flynn, die in februari moest aftreden.

Carter Page

Carter Page werkte tien jaar terug als bankier in Moskou en kocht later aandelen in Gazprom. Tijdens de campagne werkte hij als vrijwillige beleidsadviseur voor buitenlandse zaken voor de Trump-campagne. Hij is (vooralsnog) niet beschuldigd van criminele daden.

In een reactie op het nieuws over zijn afluisteren reageerde hij: ‘Het bevestigt al mijn ideeen over ongeoorloofde, politiek gemotiveerde overheidssurveillance. Ik heb niets te verbergen.” Hij vergeleek de situatie met het afluisteren door de FBI en het ministerie van Justitie van burgerrechtenleidre Martin Luther King Jr.

Het Witte Huis, de FBI en het ministerie van Justitie gaven geen reactie aan de krant over de berichtgeving.

Hillary Clinton

James Comey baarde opzien toen hij daags voor de presidentsverkiezingen bekend maakte het onderzoek naar Hillary Clinton en haar emailserver te heropenen. Van het afluisteren van een Trump-adviseur werd destijds geen melding gemaakt.

Volgens de bronnen waar de Post mee sprak laat de aanvraag voor het afluisteren bovendien zien dat er breder onderzoek werd gedaan naar mogelijke Russische inmenging in de presidentsverkiezingen, nog voor die verkiezingen hadden plaatsgevonden. Ook dat werd nooit publiekelijk gemeld.

Partner Content