Europese Unie wil dat meer landen bijdragen aan internationale klimaatfinanciering
Europees Raadsvoorzitter Charles Michel heeft dinsdag in zijn speech tijdens de World Leaders Summit op de VN-Klimaattop COP29 een lans gebroken voor de uitbreiding van de lijst van landen die bijdragen aan de internationale klimaatfinanciering. Michel onderstreepte dat de Europese Unie 31 miljard dollar bijdraagt en daarmee “meer dan haar faire deel” doet. Maar ook opkomende economieën moeten worden gemobiliseerd, klonk het.
Op de klimaattop in Bakoe, Azerbeidzjan, moeten de landen een nieuwe doelstelling voor de internationale klimaatfinanciering overeenkomen. Dat geld moet ontwikkelingslanden helpen om hun uitstoot terug te dringen en zich aan te passen aan de gevolgen van de klimaatverandering. Het huidige doel – 100 miljard dollar per jaar – werd pas in 2022, met twee jaar vertraging, bereikt.
Het nieuwe doel moet daar een veelvoud van worden, maar er bestaat nog grote onenigheid over de landen die moeten bijdragen, de vorm van de financiering (privaat versus publiek en leningen versus giften) en het beoogde totaalbedrag. Daarover moeten de landen tegen het einde van COP29 een akkoord bereiken.