Zowat 130.000 agenten gemobiliseerd voor Franse nationale feestdag

Alpha jets van de Franse luchtmacht Patrouille de France vliegen over Parijs tijdens een repetitie voor de traditionele, militaire parade op de Dag van de Bastille in Parijs, Frankrijk, 10 juli 2024. © REUTERS

In Frankrijk worden dit weekend zowat 130.000 politieagenten en gendarmes gemobiliseerd om de festiviteiten rond de Franse feestdag in goede banen te leiden. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin vrijdag aangekondigd.

“Om de veiligheid van de festiviteiten van 14 juli te garanderen, worden dit weekend 130.000 politieagenten en rijkswachters gemobiliseerd, onder wie 11.000 in Parijs”, schreef de minister op X. “Aan de onverantwoordelijke mensen die wanorde proberen te zaaien vraag ik om respect te hebben voor dit moment van nationale cohesie.”

Verschillende studentenverenigingen, met steun van de linkse La France insoumise (LFI), hebben intussen opgeroepen tot een demonstratie zondag op de Place de la Bastille. Ze eisen een nieuwe regering van het Nouveau Front Populaire en demonstreren tegen “de presidentiële coup de force” na de vervroegde parlementsverkiezingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content