Zelensky presenteert ‘overwinningsplan’ aan Europese leiders

© Belga

De Oekraïense president Volodymir Zelensky is donderdagochtend op de EU-top in Brussel aangekomen om de staatshoofden en regeringsleiders van de 27 lidstaten zijn ‘overwinningsplan’ te presenteren. ‘Ons plan is Oekraïne te versterken, om sterk te zijn en klaar voor diplomatie’, zo verklaarde Zelensky voor aanvang van het onderhoud.

Nu de Russische troepen zwaar druk zetten op het oostelijke front, wil Zelensky met zijn ‘overwinningsplan’ de positie van zijn land met het oog op eventuele onderhandelingen versterken. Het plan moet Moskou ’tot vrede dwingen’ en ‘op een rechtvaardige manier een einde maken aan de oorlog’, klinkt het in Kiev.  ‘Het is goed dat dit plan niet afhangt van Russische wil, maar enkel van de wil van onze partners. Dit biedt de kans om dit plan te verwezenlijken’, zei Zelensky.

Maar het plan bevat verzoeken die moeilijk liggen bij de westerse bondgenoten: opheffing van beperkingen op het gebruik van hun wapens op Russisch grondgebied, een snelle uitnodiging om lid te worden van de Navo…  ‘We weten dat het pad naar het lidmaatschap van de Navo is aangegeven, maar ook dat er nog veel stappen te zetten zijn en dat de oorlog eerst moet worden beëindigd’, zo reageerde de Belgische premier Alexander De Croo.

Intussen moeten de Europese landen zich volgens de ontslagnemende premier wel blijven engageren en middelen ter beschikking stellen. Zelensky lanceerde alvast een oproep om snel werk te maken van nieuwe financiering. De Europese Unie werkt aan een lening die gedekt zal worden met de overwinsten op geblokkeerde activa van de Russische centrale bank en Kiev tot 35 miljard euro in het vooruitzicht stelt. ‘Onze interne productie van drones en systemen voor elektronische oorlogvoering helpen veel. We hebben daarvoor geld nodig, en deels geld van Russische activa’, zei de president.

Partner Content