Zelensky ontslaat luchtmachtcommandant na neerstorten F-16

Volodymyr Zelensky. © Getty Images

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft vrijdag het ontslag aangekondigd van luchtmachtcommandant Mikola Olesjtsjoek. Het ontslag komt er een dag nadat bekend was geraakt dat een aan Kiev geleverd Amerikaans F-16-gevechtsvliegtuig was neergestort.

‘Ik heb besloten om de commandant van de luchtmacht van de Oekraïense strijdkrachten te vervangen’, meldde Zelensky op de berichtendienst Telegram, nadat ook een presidentieel decreet was verschenen. Hij gaf geen verdere toelichting bij zijn beslissing. Volgens het Oekraïense leger was de F-16, het type gevechtsvliegtuig waar Kiev al twee jaar onophoudelijk om vraagt, gecrasht tijdens een grootschalige Russische raket- en droneaanval vorige maandag.

Mariana Bezougla, een lid van de commissie Defensie in het Oekraïense parlement, houdt er een andere mening op na. Zij stelt dat de F-16 per ongeluk werd neergehaald door een Patriot-luchtafweersysteem ‘door een slechte coördinatie tussen de eenheden’. In een bericht op Telegram hekelde ze donderdag ‘de cultuur van leugens’ binnen de Oekraïense legerleiding en het feit dat ‘geen enkele generaal is gestraft’ en dat ‘generaal Olesjtsjoek op zijn post blijft’. Dat laatste is dus veranderd.

Oekraïne kreeg begin augustus zijn eerste F-16’s van het Westen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content