Vermoedelijke dader Solingen opgepakt, IS eist aanslag op

Een bord met de tekst: “We wilden alleen maar vieren, maar toen kwam de dood.” wordt geplaatst naast bloemen en kaarsen, na een incident waarbij verschillende personen werden gedood nadat een man willekeurig voorbijgangers neerstak met een mes op een stadsfeest, in Solingen, Duitsland, 24 augustus 2024. © Reuters

De Duitse politie heeft de vermoedelijke dader opgepakt van de mesaanval in Solingen, waarbij vrijdagavond drie doden vielen. Dat heeft Herbert Reul, de minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Noordrijn-Westfalen verklaard bij ARD.

Reul sprak van de “echte verdachte” die al de hele dag werd gezocht. De man wordt momenteel ondervraagd. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de man zichzelf aangegeven. Zijn kleren zouden besmeurd geweest zijn met bloed, aldus bronnen tegenover het Duitse persagentschap dpa.

Volgens het magazine Der Spiegel gaat het om een 26-jarige Syriër. Hij zou eind december 2022 in Duitsland zijn gearriveerd en daar een asielaanvraag hebben ingediend. De man zou niet als extremist bekend hebben gestaan.

Zaterdagmorgen werd al een 15-jarige jongen aangehouden die op de hoogte zou zijn geweest van de dodelijke aanslag. Zaterdagavond werd in een vluchtelingencentrum in Solingen een tweede persoon gearresteerd. Zijn rol bij de mesaanval wordt nog onderzocht.

IS eist aanval op

De jihadistische terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft zaterdag de dodelijke mesaanval in het Duitse Solingen opgeëist. Dat blijkt uit een verklaring die IS via zijn propagandakanaal Amaq heeft verspreid.

De aanval in Solingen is gepleegd door “een soldaat van de Islamitische Staat”. Hij handelde “uit wraak voor moslims in Palestina en elders”, zo blijkt volgens de nieuwsagentschappen AFP en Reuters uit de mededeling. IS heeft geen bewijs geleverd om die claim te ondersteunen.

Bij de mesaanval zijn vrijdagavond drie doden en acht gewonden gevallen. De dader leek willekeurig mensen neer te steken tijdens een festival op een marktplein, waar de 650ste verjaardag van Solingen werd gevierd. Volgens de politie viseerde de dader specifiek de kelen en halzen van aanwezigen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content