Verkiezingen Frankrijk: linkse alliantie verrast met winst, RN pas derde partij

Jean-Luc Melenchon van La France Insoumise (LFI) op 7 juli 2024. © AFP

De linkse alliantie ‘Nouveau Front populaire’ heeft na de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen 182 zetels binnengehaald. Het vormt daarmee het grootste blok in het nieuwe Franse parlement, zo blijkt maandagmorgen uit de definitieve resultaten. Geen enkele partij kan alleen regeren.

Nu alle stemmen geteld zijn, worden de trends van de exitpolls bevestigd. Het ‘Nouveau Front populaire’ is dus de verrassend winnaar met 182 zetels. Als de zetels voor de overige linkse partijen daarbij worden geteld, loopt dat aantal op tot 195. Dat is wel nog altijd ruim onvoldoende voor een meerderheid in de Assemblée nationale, die in totaal 577 leden telt.

Als er verder wordt ingezoomd op het resultaat van het linkse front, blijkt dat La France Insoumise 71 verkozenen naar het parlement mag sturen. De Parti socialiste telt 64 parlementsleden, Les Ecologistes-EELV 33 en de Parti communiste français 9. 

Ensemble, de centrumalliantie van president Emmanuel Macron, haalt 168 zetels binnen: 98 voor Renaissance, 34 voor MoDem en 26 voor Horizons.  Het extreemrechtse Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen en Jordan Bardella strandt uiteindelijk op 143 zetels.  Voorts zijn er onder meer 45 zetels voor les Républicains.

Dat de partij van president Emmanuel Macron toch nog uitkomt op meer dan 150 zetels, is een andere verrassing van de voorlopige uitslag.

De eerste ronde was nog met overmacht gewonnen door Rassemblement National. De afgelopen week deden de overige partijen er alles aan om de tweede ronde in zoveel mogelijk kiesdistricten te doen uitmonden in een tweestrijd tussen de RN-kandidaat en de best scorende andere kandidaat. Meer dan 200 kandidaten zetten daarom een stap opzij.

Premier Gabriel Attal dient maandag ontslag in

De Franse premier Gabriel Attal dient maandagvoormiddag zijn ontslag in. Dat heeft hij zondagavond aangekondigd, na de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen. Hij voegde eraan toe dat hij “zo lang zal aanblijven als nodig is”, in de context van de Olympische Spelen die later deze maand starten in Parijs.

In zijn toespraak zei Attal nog dat “geen enkele meerderheid geleid kan worden door de extremen”. Hij erkende wel de “historische score” die extreemrechts heeft behaald.

Socialistische oud-president Hollande verkozen

De Franse ex-president François Hollande is er bij zijn terugkeer in de politiek in geslaagd een parlementszetel te veroveren. In zijn kieskring in de Corrèze werd hij verkozen, als kandidaat voor het linkse front Nouveau Front Populaire. Ook minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin  is verkozen in zijn kieskring in Tourcoing, op de grens met ons land.

Zeven jaar nadat Hollande de sleutels van het Elysée heeft doorgegeven aan huidig president Emmanuel Macron, haalt hij volgens zo goed als definitieve resultaten 43 procent in zijn district. Hij moest het opnemen tegen een kandidaat van extreemrechts en een conservatieve kandidaat. In de eerste ronde had Hollande ook al gewonnen.

De Franse oud-president François Hollande brengt zijn stem uit op 7 juli 2024.

Ook oud-premier Elisabeth Borne raakte herkozen. Tot begin dit jaar was ze premier, waarna ze werd opgevolgd door huidig premier Gabriel Attal. In de eerste ronde eindigde ze als tweede in haar kieskring, met 29 procent en een achterstand van ruim 7 procentpunten op RN-kandidaat Nicolas Calbrix. De kandidaat van het Nouveau Front Populaire, die 23 procent haalde, zette de voorbije week een stap opzij.

Partner Content