Van ‘alliantie van de schande’ tot ‘verwerping van slechtste scenario’: de reacties op de Franse verkiezingen
De belangrijkste politieke formaties reageren op de uitslag van de Franse parlementsverkiezingen van zondag 7 juli.
De leider van de Franse extreemrechtse partij Rassemblement National, Jordan Bardella, heeft zondagavond uitgehaald naar “de alliantie van de schande”. Die alliantie zou de Fransen een herstelbeleid ontzeggen, meent Bardella. Zijn partij werd, tegen de verwachtingen van de voorbije weken in, slechts de derde partij na de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen.
In de peilingen zag het ernaar uit dat RN een absolute meerderheid binnen handbereik had. Volgens de voorspellingen eindigt ze op 115 à 155 zetels. Voor een absolute meerderheid zijn 289 zetels nodig. “Meer dan ooit belichaamt het Rassemblement national het enige alternatief”, zei Bardella nog.
Zijn partij zou niet vervallen “in welk politiek compromis dan ook”, beloofde hij. “Vanavond begint alles, een oude wereld is gevallen en niets kan een volk tegenhouden dat weer is gaan hopen.”
Macron wacht volledige resultaten af
De Franse president Emmanuel Macron zal pas een keuze maken over wie hij vraagt een regering te vormen eens alle resultaten van de parlementsverkiezingen binnen zijn. Dat heeft het Elysée zondagavond laten weten. De president zal zondagavond geen toespraak meer houden.
“In overeenstemming met de republikeinse traditie wacht hij de samenstelling van de nieuwe Assemblée af vooraleer hij de nodige beslissingen neemt”, is te horen op het Elysée. De president neemt “momenteel akte van de resultaten die binnenkomen, kiesdistrict per kiesdistrict”. “Als hoeder van onze instellingen zal hij erop toezien dat de soevereine keuze van het Franse volk wordt gerespecteerd”, voegt het Elysée toe.
In zijn entourage is nog te horen dat de president oproept tot “voorzichtigheid” in het analyseren van de resultaten. Na zeven jaar aan de macht is het “centrale blok” nog “springlevend”, aldus diezelfde entourage. Volgens de voorspellingen wordt het Macronkamp de tweede partij, met 150 à 180 zetels.
Minister van Buitenlandse Zaken en secretaris-generaal van Macrons partij, Stéphane Sejourné, laat alvast weten dat het “evident” is dat Jean-Luc Mélenchon, een van de boegbeelden van het linkse Nouveau Front populaire, en een deel van zijn bondgenoten Frankrijk niet kan regeren. Nog volgens Séjourné zal de presidentiële partij voorafgaand aan elke onderhandeling over een meerderheid voorwaarden formuleren. “De partij zal compromisloos zijn in haar verdediging van de republikeinse principes”, aldus Séjourné vanuit het partijhoofdkwartier.
Eerder op de avond had Mélenchon gezegd dat, wat hem betreft, de president “de taak heeft het Nouveau Front populaire op te roepen tot regeren”.
Mélenchon vindt dat premier moet opstappen, wil niet spreken met Macron over coalitie
De Franse premier Gabriel Attal moet opstappen. Dat heeft Jean-Luc Mélenchon, de kopman van het linkspopulistische La France Insoumise zondag gezegd na de publicatie van de exitpolls van tweede ronde van de parlementsverkiezingen. Hij laat ook weten niet te willen onderhandelen met de partij van president Emmanuel Macron om een regering te vormen.
Volgens voorspellingen zou het linkse front Nouveau Front Populaire (NFP), waarvan La France Insoumise deel uitmaakt, verrassend de winnaar zijn van de verkiezingen, met tussen de 172 en 215 zetels. Op de tweede plaats volgt de presidentiële partij Ensemble, met 150 à 180 zetels, het extreemrechtse RN staat pas op plaats drie met tussen de 115 en 155 zetels.
“Ons volk heeft duidelijk het slechtste scenario verworpen”, reageerde Mélenchon in een toespraak. “De mensen hebben met hun geweten gestemd, ik prijs hun inspanningen en de mobilisatie.”
Voor Mélenchon is het nu aan president Macron om zijn nederlaag toe te geven. “De premier (Gabriel Attal, red.) moet vertrekken. Hij heeft nooit het vertrouwen gekregen van het parlement en kreeg een enorme motie van wantrouwen van het volk. De president heeft de macht en de taak om het Nouveau Front Populaire op te roepen om te regeren. Het is klaar”, aldus de linkse leider.
Hij kwam ook meteen met een waarschuwing voor Macron. “We weigeren om in onderhandelingen te stappen met zijn partij om combinaties te vormen, zeker nadat hij zeven jaar lang een meedogenloos beleid van sociaal misbruik voerde”, aldus Mélenchon nog.
PS wil “opnieuw collectief project opbouwen”
Voor PS-voorzitter Olivier Faure, is het de rol van het Nouveau Front Populaire en dus van de PS om “opnieuw een collectief project op te bouwen voor ons land en een meerderheid van Fransen te verenigen”. Dat zei hij na de tweede ronde van de parlementsverkiezingen zondag, waar het linkse front verrassend als winnaar uit de bus kwam.
“Frankrijk verdiende meer dan een alternatief voor het neoliberalisme en het fascisme dat ons zeven jaar lang werd geboden. Deze stemming geeft een enorme verantwoordelijkheid aan het Nouveau Front Populaire, om een weg te vinden om vooruit te gaan in Frankrijk en te beantwoorden aan de noden van de Fransen, aan de uitdagingen van de oorlog, de klimaatverandering en de ongelijkheden, en om van Frankrijk een stem voor de vooruitgang te maken in Europa”, verklaarde Faure in het PS-hoofdkwartier.
Hij haalde ook uit naar Jean-Luc Mélenchon, de kopman van La France Insoumise, die de meeste zetels binnenhaalde van de linkse partijen van het front. Hij riep op tot “democratie” binnen de groep, zodat de partijen van links “samen kunnen vooruitgaan” en kunnen regeren na de verkiezingen. “Er zullen zich geen stemmen van buitenaf aan ons opdringen.
De PS ziet Mélenchon als een verdelende factor binnen links, nadat de linkspopulist de linkse alliantie NUPES, gevormd na de presidentsverkiezingen van 2022, vorig jaar had opgeblazen.
Nog aan de linkerkant verklaarde Raphaël Glucksmann van de kleine beweging Place publique dat de partijen zich “als volwassenen zullen moeten gedragen” nu geen van de groepen een absolute meerderheid heeft. “We zullen moeten praten en overleggen”, zei hij. “De macht is verschoven in het parlement (…) er is een verandering nodig van de politieke cultuur, die zal essentieel zijn.
‘Sociale rechtvaardigheid heeft gewonnen’, zeggen groenen
Bij de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen hebben de sociale rechtvaardigheid, de milieurechtvaardigheid en het volk gewonnen. Dat zegt de topvrouw van de Ecologistes, Marine Tondelier. De groenen sloten zich voor deze verkiezingen aan bij het linkse Nouveau Front Populaire, dat volgens de exitpolls de stembusgang gewonnen heeft.
Volgens de exitpolls zouden de groene kandidaten iets meer dan dertig zetels in de wacht hebben gesleept, op een totaal van 577 in de Assemblée. “Wij gaan besturen”, besloot Tondelier haar eerste reactie. (
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier