Uiterst rechtse fractie wordt derde grootste in Europees Parlement

‘Jordan Bardella steunt Oekraïne enkel in woorden.’ © AFP via Getty Images

In het Europees Parlement heeft maandag de stichtende vergadering van Patriots for Europe plaatsgevonden. Met 84 leden uit 12 lidstaten wordt de nieuwe uiterst rechtse fractie met onder meer het Franse Rassemblement National (RN), het Hongaarse Fidesz en Vlaams Belang de derde grootste politieke groep in het halfrond. Jordan Bardella (RN) wordt fractieleider.

Patriots for Europe (Patriotten voor Europa) ‘vertegenwoordigt hoop voor de tientallen miljoenen burgers in de Europese naties die waarde hechten aan hun identiteit, hun soevereiniteit en hun vrijheid’, verklaarde Bardella in een statement. ‘Als patriottische krachten gaan we samenwerken om onze instellingen te heroveren en het beleid te heroriënteren om onze naties en volkeren te dienen’.  

Het RN van Bardella en de Italiaanse Lega waren maandag de laatste nationale delegaties die de overstap maakten van de vroegere fractie Identiteit en Democratie (ID) naar de nieuwe groep die eind juni was aangekondigd door de Hongaarse premier Viktor Orban.

De voorbije dagen hadden al verscheidene partijen van ID zich één voor één aangesloten bij Patriots for Europe. Vlaams Belang kondigde zaterdag de overstap aan. 

Met 30 volksvertegenwoordigers is het RN met voorsprong de grootste nationale partij in de nieuwe Europese fractie. Samen met onder meer ook het Tsjechische ANO, de Nederlandse PVV, het Spaanse Vox, het Portugese Chega en de Oostenrijkse FPO wordt de nieuwe fractie de derde grootste in het halfrond, na de christendemocratische EVP met 188 zetels en de socialistische S&D met 136 zetels, maar voor de nationalistische ECR en het liberale Renew.

Partner Content