‘Slappe hap’: Geert Wilders bekritiseert verklaringen van premier Schoof

De Nederlandse premier Dick Schoof © ANP/Belga

Het parlementaire debat over de regeringsverklaring in Nederland is donderdag erg chaotisch verlopen.

Berichten op de sociaalnetwerksite X hebben tot geruzie binnen de meerderheid geleid en de discussies moesten een tijdlang worden opgeschort. Geert Wilders, de leider van de ultrarechtse regeringspartij PVV, bekritiseerde de verklaringen van de premier ook als een “slappe hap”.

De commotie ontstond donderdagnamiddag, naar aanleiding van een debat over hoofddoeken dat eerder op de dag al had plaatsgevonden. De premier had toen beklemtoond dat zijn regering niemand uitsluit, dus ook niet de vrouwen die om religieuze redenen een hoofddoek dragen.

Zijn uitleg werd evenwel ondergraven door een bericht dat de PVV-minister Fleur Agema nog tijdens het debat op de sociaalnetwerksite X plaatste. Toen de links-liberale oppositiepartij D66 om opheldering vroeg, kon Schoof geen duidelijk antwoord geven en werd het debat geschorst.

Na een overleg van een half uur tussen de minister-president en de vier vicepremiers verklaarde Schoof dat het niet de bedoeling is dat regeringsleden tijdens een debat twitteren, en dat Agema dat onderschreef.

De oppositie nam daar geen genoegen mee. “In het eerste grote debat van de minister-president is het gezag ondermijnd door Wilders en later Agema”, zegt D66-leider Rob Jetten. De premier is “aan een onmogelijke klus begonnen en laat zich schofferen waar u bij staat”, zegt Jetten. Ook de meerderheidspartijen ruzieden onderling nog over de tweet. Nadat Dilan Yeşilgöz, de leider van de rechts-liberale meerderheidspartij VVD, suggereerde dat Wilders achter het omstreden X-bericht zou zitten, noemde Wilders dat een “valse, vuile beschuldiging”.

Geert Wilders had eerder op X ook al stevige kritiek geuit op Dick Schoof, de premier die hij nochtans zelf naar voren had geschoven. Wilders vond dat Schoof niet fel genoeg opkwam voor de PVV-ministers die van racisme werden beschuldigd.

Hij omschreef de uitleg van de premier als een “slappe hap”. “Als PVV-bewindspersonen voor racist worden uitgemaakt in een Kamerdebat dient de premier daar meteen keihard afstand van te nemen. Minder accepteer ik niet.”

Partner Content