Regering-Scholz verliest vertrouwensstemming, weg vrij voor verkiezingen in februari
De regering van de Duitse kanselier Olaf Scholz heeft maandagnamiddag een vertrouwensstemming in de Bondsdag verloren. Dat was verwacht. Met de formaliteit wordt de weg vrijgemaakt voor vervroegde parlementsverkiezingen begin 2025.
Er stemden 207 parlementsleden voor Scholz, 394 stemden tegen, en er waren 116 onthoudingen, zo maakte Bärbel Bas, voorzitster van de Bondsdag bekend. Om de vertrouwensstemming te overleven, had Scholz een meerderheid van minstens 367 stemmen nodig, maar dat was zoals bekend niet zijn bedoeling. Op 6 november viel de zogenaamde ‘verkeerslichtcoalitie’ (‘Ampelkoalition’) van de sociaaldemocratische SPD van Scholz, de Groenen en de liberale FDP uiteen.
Scholz stuurde zijn minister van Financiën, Christian Lindner van de FDP, de laan uit wegens onenigheid over de begroting en het te voeren economische beleid, waarna de liberalen uit de regering stapten. Scholz zal president Frank-Walter Steinmeier nu vragen om het parlement te ontbinden en vervroegde verkiezingen uit te schrijven. Die komen er wellicht op zondag 23 februari.
Het debat voorafgaand aan de vertrouwensstemming maandag baadde duidelijk al in de sfeer van de verkiezingscampagne. Scholz viel in zijn toespraak hard uit naar de FDP. De ‘wekenlange sabotage’ door de liberalen onder leiding van Lindner had niet alleen de ‘Ampelkoalition’ beschadigd, maar ook de democratie als geheel, klonk het.
Friedrich Merz, oppositieleider voor de christendemocratische CDU/CSU en grootste uitdager van Scholz voor het kanselierschap, noemde de aanval op Lindner ‘pure schaamteloosheid’.Merz beschuldigde er Scholz van dat hij Duitsland in een van de grootste economische crisissen uit de naoorlogse geschiedenis had gestort en dat hij had gefaald op Europees niveau. ‘U blameert Duitsland’, luidde het. De oppositieleider noemde het gedrag van Scholz in de EU ‘beschamend’.
Scholz wil doorgaan als bondskanselier en is bij de verkiezingen opnieuw de kanselierskandidaat van de SPD. De partij staat in de peilingen echter pas derde, na CDU/CSU van Merz en het extreemrechtse Alternative für Deutschland (AfD), dat Alice Weidel als kanselierskandidaat naar voren schuift. Scholz blijft tot eind februari de leider van een minderheidsregering bestaande uit SPD en Groenen.