Raad van Europa wijst Griekenland opnieuw terecht over opvang migranten

Vluchtelingen in Griekenland © Reuters

Een rapport van het Europees comité ter voorkoming van foltering (CPT) van de Raad van Europa is erg kritisch voor de manier waarop Griekenland migranten opvangt. In het rapport is sprake van ‘geloofwaardige’ beschuldigingen van mishandeling en van tuberculose. Het rapport roept Athene ook op om een einde te maken aan het terugzenden (refoulement) van vluchtelingen en asielzoekers naar hun land van herkomst.


Het CPT van de Raad van Europa, dat tussen 21 november en 1 december 2023 verschillende detentiecentra in Griekenland heeft bezocht, roept Athene op om ‘de leefomstandigheden in de centra te verbeteren’ en om ‘ervoor te zorgen dat vreemdelingen met waardigheid en menselijkheid worden behandeld’. 

Het CPT heeft de voorbije jaren al verschillende kritische rapporten gepubliceerd over de manier waarop Griekenland omgaat met migranten. Zo sprak een kritisch rapport in 2020 al over de ‘onmenselijke’ omstandigheden waarin migranten worden vastgehouden. Ook in dit nieuwe rapport zegt het CPT dat er ‘opnieuw verschillende geloofwaardige en consistente beschuldigingen heeft ontvangen van fysieke mishandeling’ van migranten door politieagenten in politiebureaus in Athene en in de detentiecentra van Amygdazela, Korinthe en Tavros. 

Volgens het CPT spreken verschillende personen ook over “mishandeling door kustwachten toen ze op zee werden onderschept”. Er is onder meer sprake van slagen met wapenstokken en geweerkolven, van slaan en schoppen en van racistische beledigingen.  Het rapport verwijst ook naar het detentiecentrum in Korinthe waar mensen worden vastgehouden ‘voor periodes tot 18 maanden en in extreem slechte materiële omstandigheden’. Door de ‘catastrofale sanitaire situatie’ in dat centrum is er ook tuberculose uitgebroken. 

Ook wat betreft de nieuwe detentiecentra met gecontroleerde toegang, die gefinancierd worden door de Europese Unie, zijn de leefomstandigheden volgens het CPT “onmenselijk en vernederend”. Vooral de centra op Kos en Samos scoren slecht.

Partner Content