Puigdemont weer ‘buiten Spanje’ na blitzbezoek

Carles Puigdemont. © Getty

De Catalaanse pro-onafhankelijkheidsleider Carles Puigdemont, die donderdag weer opdook in Barcelona na zeven jaar ballingschap op de vlucht voor vervolging, is ‘buiten’ Spanje na zijn laatste vlucht, verzekerde zijn advocaat vrijdag aan een Catalaans radiostation.

‘Puigdemont is buiten de staat’ (Spaans, de naam die de Catalaanse nationalisten aan Spanje geven), vertelde Gonzalo Boye aan Rac1, zonder verdere details te geven.
Op donderdagavond had hij de Catalaanse publieke televisie al verteld dat Puigdemont ‘naar huis was gegaan’ na zijn korte toespraak in de buurt van het Catalaanse parlement.


Tegen Carles Puigdemont loopt nog steeds een arrestatiebevel voor zijn rol in de mislukte afscheidingspoging van Catalonië in 2017. Hij heeft de afgelopen zeven jaar buiten Spanje doorgebracht, voornamelijk in België, maar ook in Zuid-Frankrijk.


Carles Puigdemont is ‘degene die zijn verblijfplaats bekend moet maken’, voegde zijn advocaat er vrijdag aan toe en verzekerde dat zijn cliënt ‘vandaag of morgen’ zou spreken.


Carles Puigdemont, een centrale figuur in de Catalaanse onafhankelijkheidsbewegingen, had zijn terugkeer naar Catalonië aangekondigd om deel te nemen aan de stemming voor de inauguratie van de nieuwe president van de regio.

Partner Content