Puigdemont is verhuisd naar Frankrijk en bereidt daar verkiezing in Catalonië voor

Puigdemont
Carles Puigdemont. © Getty

De voormalige Catalaanse minister-president Carles Puigdemont is van België naar Zuid-Frankrijk verhuisd en bereidt daar de regionale verkiezingen van 12 mei voor. De Catalaanse separatistenleider heeft er nu zijn team voorgesteld.

Puigdemont verbleef sinds 2017 in ballingschap in België om te ontsnappen aan de Spaanse justitie. Tegen Puigdemont was een arrestatiebevel uitgevaardigd voor zijn rol in de mislukte poging tot afscheiding van Catalonië in de herfst van 2017.

Vorige maand kondigde Puigdemont al  aan dat hij zich kandidaat gaat stellen voor de regionale verkiezingen van 12 mei in Catalonië en hij gaf toen al aan graag naar zijn land te willen terugkeren. Nu heeft hij in het Zuid-Franse stadje Elne de kandidatenlijst voor zijn liberaal-conservatieve partij Junts voorgesteld. Zo staat zakenvrouw Anna Navarro Schlegel op de tweede plaatst, gevolgd door voormalig regionaal minister Josep Rull.

Een eventuele terugkeer naar Spanje van de Catalaanse politicus hangt echter in grote mate af van de afkondiging van de amnestiewet voor separatisten die betrokken waren bij de eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring van Catalonië in 2017.

De wet in kwestie wordt momenteel bestudeerd door de Spaanse Senaat en een definitieve goedkeuring wordt niet voor de maand mei verwacht. De regeling ligt erg gevoelig in Spanje. De Spaanse premier Pedro Sanchez heeft de amnestieregeling wel beloofd, om in het najaar met de hulp van de Catalaanse parlementsleden herverkozen te worden als regeringsleider.

De terugkeer van Puigdemont veroorzaakt wel wat nervositeit. Zo is er de bezorgdheid dat Puigdemont bij een eventuele overwinning opnieuw zal aansturen op een afscheiding van de economisch sterke regio in het noordoosten van het land. Volgens de peilingen zouden de socialisten de grootste partij worden, maar komen ze niet aan een absolute meerderheid. Het linkse Esquerra Republicana (ERC) en Junts zouden op gelijke hoogte staan

Partner Content