Polen is van plan asielrecht op te schorten

Donald Tusk. © Getty

Polen wil de illegale immigratie tegengaan en daartoe het recht op asiel tijdelijk opheffen als een van de elementen van een nieuwe migratiestrategie. Dat heeft de liberaal-conservatieve regeringsleider Donald Tusk volgens het persbureau PAP gezegd.

‘Ik zal de goedkeuring van deze beslissing in Europa eisen’, zei Tusk in Warschau. Details gaf hij niet. Op een partijdag van zijn Burgercoalitie (KO) bepleitte Tusk dat de staat de volledige controle terugkrijgt over wie naar Polen reist en de lidstaat van de Europese Unie binnenkomt. 

De Poolse premier verweet de Russische president Vladimir Poetin en de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko dat ze met migranten druk op zijn land uitoefenen. Dit is “in strijd met de essentie van het recht op asiel’.  ‘We zullen de illegale migratie naar Polen tot een minimum herleiden’, beloofde Tusk. De nieuwe migratiestrategie zal hij dinsdag aan de regering voorstellen. 

Inzake het EU-migratiepact dreigde Tusk ermee dat hij geen Europese ideeën zou naleven of omzetten die de veiligheid van zijn land in gevaar brengen. Ook hierover werd hij niet concreet.

Donderdag kondigde de Poolse minister van Buitenlandse Zaken, Radoslaw Sikorski, al aan dat Polen zijn voorwaarden voor het verlenen van visa zal aanscherpen. Voortaan zullen er geen ondoorzichtige wegen meer zijn om versneld een visum uit te reiken, zei Sikorski.

Het EU- en NAVO-land trekt daarmee de consequenties uit corrupte praktijken bij het verstrekken van visa onder de vorige nationaalconservatieve PiS-regering, die van 2015 tot 2023 regeerde.

Partner Content