Peiling: ondanks schandalen blijft AfD op een na populairste partij in Duitsland

Maximilian Krah begin mei
Maximilian Krah begin mei © Getty Images

Ondanks de schandalen die Alternative für Deutschland (AfD) teisteren, blijft de extreemrechtse partij de op een na populairste van Duitsland. Dat moet zondag, een week voor de Europese Parlementsverkiezingen, blijken uit een nieuwe peiling.

Het AfD zou 16 procent van de stemmen halen, een pak minder dan de 29 procent die het conservatieve CDU/CSU wordt toegedicht, maar meer dan de 14 procent die de sociaaldemocratische SPD van bondskanselier Olaf Scholz zou halen.

De peiling werd uitgevoerd door het onderzoeksinstituut Insa in opdracht van de krant Bild am Sonntag. De coalitiepartners van Scholz in de Duitse regering, de Groenen en de liberale FDP, worden op respectievelijk 13 en 4 procent gepeild.

Vooral voor het AfD, de SPD en de Groenen blijft het dus spannend, die zich – althans volgens de peiling – in elkaars buurt bevinden.

De lijsttrekker van het extreemrechtse AfD, Maximilian Krah, mag geen campagne meer voeren na enkele uitspraken over de nazistische SS. Eerder werd een medewerker van hem opgepakt in een onderzoek naar Chinese inmenging in het Europees Parlement. Ook de nummer twee van het AfD, Petr Bystron, heeft zich teruggetrokken nadat hij het voorwerp was geworden van een onderzoek naar corruptie en beïnvloeding door Rusland.

Partner Content