Partij van Wilders sluit zich aan bij groep van Viktor Orbán in Europees Parlement

Geert Wilders. © Getty

De Nederlandse uiterst rechtse partij PVV van Geert Wilders sluit zich in het Europees Parlement aan bij Patriots for Europe, de nieuwe politieke familie waarvan de Hongaarse premier Viktor Orbán medeoprichter is.

Dat meldt partijleider Geert Wilders in een bericht op X. De PVV behaalde bij de Europese verkiezingen van vorige maand zes zetels.

‘Wij zijn PVV-patriotten’, stelt Wilders op X. ‘Wij houden van ons land. Sterk en soeverein.’ Verder noemt Wilders zichzelf een verdediger van vrede en vrijheid en de ‘joods-christelijke traditie’.

De tweet van Wilders, waarin hij ook zegt Oekraïne te steunen, komt op de dag dat Orbán in Moskou is om met de Russische president Vladimir Poetin over vrede te spreken. Dat doet de Hongaarse premier zonder betrokkenheid van Oekraïne, het buurland waartegen Rusland in februari 2022 een oorlog begon. De Nederlandse regering, die mede door de PVV is gevormd, sprak daar vrijdag zijn zorgen over uit. Naast de Fidesz-partij van Orbán is ook ANO, de partij van de Tsjechische oud-premier Andrej Babiš, betrokken bij de oprichting van Patriots for Europe, net als de Oostenrijkse FPÖ. Ook in andere landen hebben radicaalrechtse partijen al belangstelling getoond.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content